ΥΓΕΙΑ

Αρρύθμιστος διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το μωρό

Είναι γνωστό ότι το ανεξέλεγκτο σάκχαρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως γενετικές ανωμαλίες, αποβολή και γέννηση μωρού με μεγάλο σωματικό βάρος.

Αρρύθμιστος διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το μωρό

Εξίσου επικίνδυνος όμως είναι και ο διαβήτης της μητέρας. Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά τόσο τις μητέρες με τύπου 1 διαβήτη ο οποίος κατά κανόνα παρουσιάζεται σε νεαρή ηλικία, όσο και εκείνες με τύπου 2 διαβήτη ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καλή ρύθμιση του σακχάρου πριν τη σύλληψη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια ή ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού.

Η σχετική μελέτη που βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 400.000 γεννήσεις στην βορειοανατολική Αγγλία, είναι αποκαλυπτική.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ανέλυσαν στοιχεία από 401.149 κυήσεις, οι οποίες σημειώθηκαν μεταξύ 1996 και 2008. Οι 1.677 αφορούσαν γυναίκες με διαβήτη.

Ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας διαπιστώθηκε πως αυξανόταν από 19 ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις από γυναίκες δίχως προϋπάρχοντα διαβήτη σε 72 ανά 1.000 ζώσες γεννήσεις σε όσες είχαν ιστορικό διαβήτη πριν μείνουν έγκυοι.

bigstock Diabetes patient measuring glu 51306571

Πώς διαμορφώνονται οι πιθανότητες

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της μητέρας απεδείχθη ότι ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση αυτή:

-Όσες γυναίκες ήταν καλά ρυθμισμένες πριν από την σύλληψη- είχαν δηλαδή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 6,1%- είχαν μία στις 34 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία.

-Όσες γυναίκες ήταν μέτρια ρυθμισμένες (είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7%) είχαν μία στις 26 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία.

-Όσες όμως δεν ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους, είχαν μία στις 17, μία στις 12 ή μία στις 9 πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με γενετική ανωμαλία, αναλόγως με το αν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους ήταν 8%, 9% ή 10% αντιστοίχως.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) είναι μία ουσία που μετριέται στο αίμα και δείχνει πόσο καλά ρυθμίζεται το σάκχαρο το τελευταίο τρίμηνο.

Οι οδηγίες του κυβερνητικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE) της Βρετανίας, αναφέρουν πως το ιδεώδες για μία γυναίκα με διαβήτη είναι να αποκτήσει γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,1% πριν αρχίσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος.

Ωστόσο, κάθε μείωση στην τιμή της HbA1cπρος τον στόχο του 6,1% που θα επιτευχθεί, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και άλλων επιπλοκών, προσθέτει. Οι γυναίκες, όμως, που έχουν HbA1c πάνω από 10%, πρέπει να αποφύγουν να μείνουν έγκυοι, προειδοποιεί.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Διαβήτης κύησης: Δείτε αν κινδυνεύετε

Ο άγνωστος κίνδυνος από την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ