ΥΓΕΙΑ

Πέντε τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία, κυρίως για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς προωθούν την απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Πέντε τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για τους ενήλικες είναι τα 25-30 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών που λαμβάνουμε από τις τροφές: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν το νερό, ενώ οι αδιάλυτες περνούν ακέραιες από τη γαστρεντερική οδό πριν απορριφθούν από το σώμα.

Δείτε πέντε απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών σε καθημερινή βάση.

1. Βάλτε στη ζωή σας τους σπόρους

seeds

Ένας απλός τρόπος να λαμβάνετε καθημερινά περισσότερες φυτικές ίνες είναι να προσθέτετε μερικούς σπόρους (π.χ. σπόρους chia, λιναρόσπορο) στις σαλάτες, στο γιαούρτι ή στα δημητριακά σας. Ενδεικτικά, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος παρέχουν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών και 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ποσότητα 1 γρ.

2. Κάντε τα λαχανικά «πρωταγωνιστή» του πιάτου σας

veggies

Φροντίστε αρχικά να περιέχει κάθε πιάτο σας έστω και μια μικρή ποσότητα λαχανικών. Ξεκινήστε από τα λαχανικά και όχι από το κρέας, το ψάρι, το ρύζι ή οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει το γεύμα σας. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι έχετε πάρει την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών και ότι δεν θα «παραμελήσετε» τα λαχανικά σας.

3. Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

pasta

Τα λευκά ζυμαρικά είναι «φτωχά» σε φυτικές ίνες και σε θρεπτική αξία γενικότερα. Προτιμήστε τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και παράλληλα για να κάνετε το γεύμα σας πιο χορταστικό, οπότε το όφελος είναι διπλό, αφού θα τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού και θα πεινάτε λιγότερο μέσα στην ημέρα.

4. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων

fruits

Μερικά από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το αχλάδι, το βατόμουρο και το σμέουρο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να διπλασιάσετε την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνετε εάν προσθέσετε σε ένα μπολ γιαούρτι κομμένα φρούτα και λίγους σπόρους chia.

5. Σκεφτείτε να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής

medications

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας συστήσει συμπλήρωμα σε περίπτωση που δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών από τη διατροφή σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε κάποια άλλη αγωγή, ώστε να εξασφαλίσετε ότι το συμπλήρωμα δεν θα αλληλεπιδράσει αρνητικά με άλλα φάρμακα.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές με τις περισσότερες φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες: Από ποιες παθήσεις σας προστατεύουν

Οι φυτικές ίνες ασπίδα κατά της πνευμονικής νόσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ