ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Περίμετρος μέσης: Για ποιο θανάσιμο κίνδυνο προειδοποιεί

Περίμετρος μέσης: Για ποιο θανάσιμο κίνδυνο προειδοποιεί

Η μεγάλη περίμετρος μέσης υποδηλώνει αυξημένο περικοιλιακό λίπος και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.16), η αυξημένη περίμετρος αποτελεί ένδειξη σοβαρής απειλής για την υγεία της καρδιάς.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 200 πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα καρδιοπάθειας κατά την έναρξη της μελέτης, όταν και υποβλήθηκαν σε αξονικές στεφανιαιογραφίες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε ομάδες ζητώντας από άλλους να συνεχίσουν την κλασική αγωγή που ακολουθούσαν λόγω του διαβήτη τους και από τους υπόλοιπους να κάνουν αλλαγές στην αγωγή ή τον τρόπο ζωής.

Στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν για να καταγράψουν την εξέλιξή τους.

bigstock Doctor examining patient obes 63336553

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στην πορεία δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία ανιχνεύθηκε με υπερηχογράφημα καρδιάς.

Η αριστερά κοιλία της καρδιάς προωθεί πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στον εγκέφαλο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία, το αίμα δεν εξωθείται φυσιολογικά και αυτό συχνά οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Μάλιστα η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη τόσο από το σωματικό βάρος μεμονωμένα, όσο και από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος εξετάζει το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος.

«Στη μελέτη μας συμμετείχαν πάσχοντες από διαβήτη, οι οποίοι ούτως ή άλλως θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Μιούλσταϊν, καρδιολόγος και διευθυντής Έρευνας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Intermountain Medical Center, στο Σωλτ Λέικ Σίτυ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το σχήμα του σώματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη για το αν κινδυνεύει κάποιος να εκδηλώσει σοβαρή καρδιοπάθεια ή όχι, με το σχήμα μήλου, όπως περιγράφεται όταν υπάρχει μεγάλη περίμετρος μέσης, να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ευτυχώς, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αν χάσει κάποιος βάρος, δίνοντας έμφαση στην μείωση της περιμέτρου της μέσης του».

 

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο βασικές αιτίες που πυροδοτούν τα καρδιαγγειακά

Πότε η χαλαρή στύση δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Το ντουέτο που υψώνει «ασπίδα» στα καρδιαγγειακά νοσήματα

BEST OF NETWORK

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Πώς θα «ανοίξουν» σχολεία, καταστήματα - Τι θα ισχύει με τα SMS

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: «Βόμβα» Πέτσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα

Καιρός - Αρναούτογλου: Ερχονται διαδοχικά βαρομετρικά και ψυχρή εισβολή

Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 29/11 έως 05/12: Πολύς ντόρος για το τίποτα!

Όλγα Φαρμάκη: Η αποκλειστική συνέντευξη για την εγκυμοσύνη της και το Survivor

Eφαρμογή έπος: Dating app αποκλειστικά για όσους δεν έχουν μαλλί!

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο (εικόνες)

Προσοχή! Εχετε κάποιο από αυτά τα 10 passwords; Αλλάξτε το αμέσως (vid)

Αγγλικά: Για ποιο λόγο είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου;

Η Σολωμού είπε δημόσια αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τα Χριστούγεννα 2020