ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ο παράγοντας κινδύνου που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες

Ο καρκίνος στο πάγκρεας αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου, καθώς αποτελεί την 5η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ο παράγοντας κινδύνου που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες

Από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο, μόλις το 20% καταφέρνει να ζήσει 12 μήνες.

Οι επιστήμονες του Centers for Disease Control and Prevention στην Ατλάντα , διαπίστωσαν την άρρηκτη σχέση που υπάρχει μεταξύ καρκίνου του παγκρέατος και παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 46.648 άνδρες από 40-75 ετών και 117.041 γυναίκες από 30-55 ετών, για μια περίοδο από 10- 20 έτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παγκρέατος.

bigstock Fat belly Man with overweight 82214252

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα άτομα τα οποία ασκούνταν, μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή, ήταν ακόμη πιο εμφανής στα υπέρβαρα άτομα με Δείκτης Μάζας Σώματος από 25-29,9.

Όπως ανέφεραν «η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, τα εγκεφαλικά, οι οστεοαρθρίτιδες, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση κ.α. Αυτό όμως που επισημάνθηκε με αυτή τη μελέτη είναι ότι η παχυσαρκία ευθύνεται και για την εμφάνιση καρκίνου, κάτι που δεν είναι ευρέος γνωστό».

Οι ειδικοί τόνισαν για μία ακόμη φορά την επικινδυνότητα της παχυσαρκίας, η οποία όπως είπαν, όχι μόνο μειώνει το προσδόκιμο ζωής αλλά και αλλοιώνει την ποιότητα της.

Διαβάστε επίσης:

Το φρούτο που... σκοτώνει την παχυσαρκία!

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με την περίμετρο του καρπού σας

Παχυσαρκία: Μικρή μείωση του βάρους, μεγάλα οφέλη για την υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ