ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη και υδατάνθρακες: Ποιες μορφές καρκίνου προκαλούν σε άνδρες και γυναίκες

Πολλές επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε σημαντικό βαθμό.

Ζάχαρη και υδατάνθρακες: Ποιες μορφές καρκίνου προκαλούν σε άνδρες και γυναίκες

Πολλοί θεωρούν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και πιθανώς με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, η οποία μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή.

Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο, τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι “κακοί” υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι συχνότεροι καρκίνοι και αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη» επισήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια Νουρ Μακαρεμ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

bigstock Cancer Cell 2185852

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 3.200 ενήλικες αμερικανούς, που είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους, ενώ είχαν καταγραφεί και τα κρούσματα καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 565 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σε πρώτη ανάγνωση, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού. Αλλά αυτό άλλαξε όταν οι ερευνητές εστίασαν στην ποιότητα των υδατανθράκων.

Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια) είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που προτιμούσαν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες, αρτοσκευάσματα).

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του προστάτη, οι άνδρες που έπιναν τακτικά φρουτοποτά ή αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, έναντι των ανδρών που απέφευγαν αυτές τις επιλογές. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος και μεταξύ των ανδρών με των οποίων η διατροφή είχε υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή επίσης κατανάλωναν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι άνδρες που έτρωγαν πολλά γεύματα με κατεργασμένα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και πίτσες, περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με όσους τα κατανάλωναν όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Καρύδια: Πόσα να τρώτε τη μέρα για να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη

Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα υπέρ και τα κατά

Χορτοφαγία: Οι σοβαρές επιπτώσεις της για την υγεία