ΥΓΕΙΑ

Τα βασικά μέταλλα και ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.

Τα βασικά μέταλλα και ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού

Αποτελούν το 4-5% του σωματικού μας βάρους και δρουν σαν καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις. Τις περισσότερες φορές οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες.

Η μοναδική πηγή πρόσληψης μετάλλων είναι η τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει κανένα μέταλλο.

Ποιά είναι τα βασικά μέταλλα

Ασβέστιο (Ca)

Η σπουδαιότερη λειτουργία του είναι η συμμετοχή του, μαζί με τον φώσφορο, στον σχηματισμό και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και για την υγεία του δέρματος.

Μαγνήσιο (Mg)

Συμμετέχει σε πολλές και ουσιώδεις διαδικασίες μεταβολισμού. Παράλληλα, συντελεί στην απορρόφηση των μετάλλων αλλά και στη σωστή χρήση των βιταμινών C, E και του συμπλέγματος Β. Επίσης, βοηθά την ανάπτυξη των οστών και είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών.

Σίδηρος (Fe)

Είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και το μυικό σύστημα αλλά και πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη. Ακόμη αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες και προλαμβάνει την κόπωση.

bigstock Variety Of Nutritional Supplem 85980308

Φώσφορος (P)

Συμμετέχει στη σύνθεση οστών και δοντιών και στο μηχανισμό απελευθέρωσης ενέργειας. Επιπλέον, συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και των μυών.

Χαλκός (Cu)

Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ενέργειας, στο σχηματισμό της μελανίνης (της χρωστικής, δηλαδή, του δέρματος και των μαλλιών) και στην οξείδωση των λιπαρών οξέων.

Κάλιο (K)

Συνεργάζεται με το νάτριο για τη ρύθμιση της ισσοροπίας του νερού στο σώμα και τον ομαλό ρυθμό της καρδιάς.

Σελήνιο (Se)

Ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, το εν λόγω μέταλλο δρα από κοινού με τη βιταμίνη Ε. Επίσης, προστατεύει από τη γήρανση και τη σκλήρυνση των ιστών μέσω της οξείδωσης.

Ψευδάργυρος (Zn)

Είναι απαραίτητος για τη λειτουργία και τη διαίρεση των κυττάρων και ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη των παιδιών. Μεγάλη είναι η συμβολή του και στο αναπαραγωγικό σύστημα τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.

Διαβάστε επίσης:

Έξι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο – εκτός από τα γαλακτοκομικά

Συμβουλές για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί ανά ηλικία (πίνακας)