ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες, γυμναστική και καρδιαγγειακά: Ποιο είναι το σωστό τάιμινγκ

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον γυναικείο πληθυσμό.

Γυναίκες, γυμναστική και καρδιαγγειακά: Ποιο είναι το σωστό τάιμινγκ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο απόλυτος αριθμός των γυναικών που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ανδρικό.

Οι γυναίκες που θέλουν να προλάβουν τις παθήσεις της καρδιάς πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να κάνουν γυμναστική από μικρή ηλικία, καθώς έτσι εμποδίζουν τη συσσώρευση του ασβεστίου στις αρτηρίες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που διήρκεσε 4 1/2 έτη βασίστηκε σε 535 γυναίκες που βρίσκονταν σε αναπαραγωγική φάση.

Οι μισές ακολούθησαν μια συγκεκριμένη δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και ένα πρόγραμμα άσκησης και οι υπόλοιπες συνέχισαν το τον τρόπο διαβίωσης που ακολουθούσαν πριν συμμετάσχουν στην έρευνα.

bigstock Happy healthy Woman losing wei 83044763

Συγκρίνοντας τις δυο ομάδες οι ερευνητές βρήκαν πως η LDL, η λεγόμενη κακή χοληστερίνη, συνδέεται άμεσα με την συσσώρευση του ασβεστίου στις αρτηρίες. Επισήμαναν μάλιστα πως κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που είναι υπερτασικές, παχύσαρκες ή έχουν μεγάλη μέση μια και είναι πιθανότερο να συσσωρευτεί περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους.

Σε σχέση με την παραπάνω έρευνα ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δήλωσε η παρουσία οιστρογόνων μέχρι και την εμμηνόπαυση παρέχει κάποια προστασία ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι καρδιοπάθειες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες αργούν να εμφανιστούν και συνέστησε στις γυναίκες να ασκούνται για τριάντα λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών και να κόψουν το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί καρδιάς & πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Η βιταμίνη που «γιατρεύει» την καρδιά

Οι 9 προϋποθέσεις για γερή καρδιά