ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Με ποιους τρόπους θα προστατέψετε τον προστάτη σας

Με ποιους τρόπους θα προστατέψετε τον προστάτη σας

Εάν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον προστάτη σας υγιή, οι ειδικοί απαντούν πως το «κλειδί» είναι η καλή φυσική κατάσταση. Διαλέξετε λοιπόν κάθε μορφή άσκησης να είστε όμως αρκετά προσεκτικοί με την ποδηλασία. 

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα του κατώτερου ουροποιητικού που συνδέονται με την υπερπλασία του προστάτη και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον αδένα. Η φυσική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει μια ρουτίνα που συνδυάζει ασκήσεις καρδιοτονωτικές και διατατικές, με σταθερά βάρη και αερόβια κίνηση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Παράλληλα, η αύξηση της φυσικής κίνησης σε καθημερινό πλαίσιο διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ ωφέλιμη. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που απασχολούνταν σε δουλειές με υψηλές σωματικές απαιτήσεις ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υπερπλασία του προστάτη σε σύγκριση με όσους έκαναν δουλειά γραφείου. Επίσης, οι άνδρες που έβρισκαν χρόνο για 5 ή και περισσότερες ώρες άσκησης ανά εβδομάδα ήταν 30%-50% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν υπερπλασία του προστάτη σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνταν λιγότερο από 2 ώρες ανά εβδομάδα. Ακόμα και η φυσική δραστηριότητα ήπιας ή μέσης έντασης, όπως είναι το συστηματικό περπάτημα, βρέθηκε να έχει μεγάλα οφέλη.

Ο συνδυασμός μάλιστα της φυσικής άσκησης με μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλά ζωικά λιπαρά, αυξάνει την πιθανότητα της θετικής επίδρασης στη γενική υγεία, αλλά και στην υγεία του προστάτη πιο συγκεκριμένα.

09d9dc5b89ea4fa68dac461495df10b4 L

Η πρόσφατη έρευνα, βέβαια, προειδοποιεί τους άνδρες που επιλέγουν την ποδηλασία ως μορφή άσκησης ότι μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις που σχετίζονται με τον προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η πίεση στο όσχεο που προκαλείται από το κάθισμα στη σέλα του ποδηλάτου μπορεί να είναι επιπλέον βλαπτική στις περιπτώσεις της υπερπλασίας του προστάτη, της στυτικής δυσλειτουργίας και της προστατίτιδας. Εάν λοιπόν αγαπάτε την ποδηλασία, φροντίστε να προμηθευτείτε ένα ειδικό κάθισμα σχεδιασμένο με ένα κενό ικανό να απελευθερώσει την πίεση από το περίνεο.

Τέλος, οι ειδικοί φέρνουν στο προσκήνιο και τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες συχνά λανθασμένα θεωρείται ότι απευθύνονται μόνο σε γυναίκες. Φαίνεται, όμως, ότι η σύσφιγξη της περιοχής του περινέου για 5 δευτερόλεπτα, με τέτοιο τρόπο σαν να θέλουν να διακόψουν την ούρηση, εάν γίνεται 10-20 φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει και τους άνδρες. Ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι ασκήσεις αυτές στους άνδρες που υποφέρουν από ακράτεια ούρων έπειτα από επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου ή της υπερπλασίας του προστάτη.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας 

Διαβάστε ακόμη: 

Υπερπλασία του προστάτη: Παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση

Προστατοδυνία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

BEST OF NETWORK

Lockdown: Μόνοι στο σπίτι – Έτσι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Κορονοϊός: Το σχέδιο για άνοιγμα εστίασης - Πώς οι πολίτες θα βγουν στην «αρένα» της διασκέδασης;

ΟΑΕΔ - Δώρο Χριστουγέννων 2020: Νωρίτερα από ποτέ η πληρωμή στους δικαιούχους

Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» Έβρο και νησιά με νέα τεθωρακισμένα - Ποια είναι τα M1117 και τα Bradley

Εξαδάκτυλος στο Νewsbomb.gr: «Κλειδί» τα σχολεία στην εξάπλωση του κορονοϊού – Τι πρέπει να γίνει

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι - Αναλυτικά τα ποσά

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για την πληρωμή τους

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση - Τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο

Καιρός Αρναούτογλου: Η χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 40 ετών. Πού θα συνεχιστεί;

Σεξ: Τελικά ποια είναι η ιδανική διάρκεια για μία γυναίκα;

GNTM 3 - Edward: Γιατί έχουν γίνει έξαλλοι οι χρήστες των social media;