ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά και αυξομείωση βάρους: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα έχουν άρρηκτη σχέση με την εμφάνιση των νεφρικών παθήσεων.

Περιττά κιλά και αυξομείωση βάρους: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημόνων από την Κορέα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία 8.972 ανδρών που έχαναν και έπαιρναν βάρος πάνω από 0,75 κιλά κάθε χρόνο και διαπίστωσαν ότι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πάθησης των νεφρών.

Αντίθετα, όσοι εξ αυτών παρουσίαζαν χαμηλότερη διακύμανση σωματικού βάρους, δηλαδή εντός των ορίων -0,25 έως <0,25 κιλά κάθε χρόνο, διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν κάποια νεφρική πάθηση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη προσοχή από τους ειδικούς, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να περιπλέκουν τα αποτελέσματα.

bigstock Fat 6008959

Είναι για παράδειγμα πιθανό οι άντρες οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη απώλεια ή πρόσληψη βάρους, να μην έχαιραν άκρας υγείας όταν ξεκίνησε η μελέτη αυτή, παρόλο που κατά στην Κορέα οι εργαζόμενοι κάνουν τσεκ απ δύο φορές ετησίως, τηρώντας τον νόμο περί ασφάλειας και υγείας στη βιομηχανία.

Οι ερευνητές από τη Σεούλ τόνισαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από νεφρική πάθηση ακόμα σε άτομα με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, που όμως παίρνουν περιττά κιλά.

Η συσσώρευση των περιττών κιλών προκαλεί διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθειες και αρθρίτιδες.

Ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος δεν εξουδετερώνει δυστυχώς τις αρνητικές συνέπειες της πρόσληψης περιττού βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Νεφροκυτταρικός καρκίνος: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας

Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών