ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών

Σε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση κατέληξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Γουάιτχεντ και του Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έπειτα από αναλυτική μελέτη της επίδρασης των λιπαρών στην εμφάνιση του καρκίνου.

Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών

Τα τελευταία δέκα χρόνια, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, η διατροφή με πολλές θερμίδες και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου.

bigstock Junk Food Surrender 114137720

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, αποκαλύπτει ότι μια διατροφή με υψηλά λιπαρά καθιστά τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας (επιθήλιου) του εντέρου πιο επιρρεπή στις καρκινικές αλλοιώσεις.

Έτσι, αυτό που εδώ και χρόνια είχε διαπιστωθεί μέσα από επιδημιολογικές συσχετίσεις, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά μέσω της ανακάλυψης ενός βιολογικού μηχανισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Σαμπατίνι και Ομέρ Γιλμάζ μελέτησαν το ρόλο της διατροφής σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η διατροφή με άφθονα λιπαρά προκαλεί πληθυσμιακή «έκρηξη» των βλαστοκυττάρων του εντέρου και επίσης τον πολλαπλασιασμό άλλων κυττάρων που συμπεριφέρονται και αυτά σαν βλαστικά, δηλαδή διαιρούνται συνεχώς και, στην πορεία, διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν όγκοι στο έντερο.

«Όχι μόνο η διατροφή με πολλά λιπαρά αλλάζει τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, αλλά κάνει το ίδιο με τη βιολογία των μη βλαστικών κυττάρων, πράγμα που από κοινού οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού όγκων», δήλωσε ο Γιλμάζ.

bigstock Dieting Choice 92878292

Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Η νέα έρευνα δείχνει ότι, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, το είδος της διατροφής παίζει επίσης ρόλο. Οι ερευνητές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο να αναπτύξουν φάρμακα που θα στοχεύουν σε όγκους που αναπτύσσονται στο έντερο παχύσαρκων ανθρώπων οι οποίοι καταναλώνουν πολλά λιπαρά.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ύπνου: Πώς οδηγεί στην παχυσαρκία

Όλη η αλήθεια για τα λιπαρά – Η «ετυμηγορία» του καρδιολόγου

Ζάχαρη vs. λιπαρά: Τι είναι χειρότερο για την καρδιά