ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή πίεση: Τα νέα όρια για τη συστολική πίεση

Νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 31ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Υπέρτασης (ASH) υποδεικνύουν ότι το ανώτατο συνιστώμενο όριο για τη συστολική πίεση πρέπει να μειωθεί ώστε να εξασφαλιστεί μείωση των δεικτών υπέρτασης και αποτελεσματικότερη πρόληψη των περιστατικών καρδιοπάθειας.

Αρτηριακή πίεση: Τα νέα όρια για τη συστολική πίεση

Αρκετές από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο άντλησαν δεδομένα από τη δοκιμή-ορόσημο SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial – Δοκιμή Παρέμβασης για τη Συστολική Πίεση), η οποία χρηματοδοτείται από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ).

bigstock Medical worker checking blood 15688532

Τα αποτελέσματα της δοκιμής συναινούν προς τη μείωση του ανώτατου ορίου συστολικής πίεσης από 140 mmHg που ήταν μέχρι τώρα σε 120 mmHg ή και χαμηλότερα.

Η δοκιμή SPRINT ξεκίνησε προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από τα συνιστώμενα μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, παθήσεων των νεφρών ή ηλικιακής γνωστικής κατάπτωσης.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που στοχεύει στη μείωση της συστολικής πίεσης από 140 mmHg σε 120 mmHg μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών.

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή στο πεδίο της θεραπευτικής προσέγγισης της υπέρτασης και της Προληπτικής Ιατρικής», δηλώνει ο Domenic Sica, Προεδρεύων του συνεδρίου. «Εδώ και δεκαετίες, οι ιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να εστιάζουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτω από το όριο των 140 mmHg. Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι για κάποιους το όριο αυτό ίσως δεν είναι αρκετά χαμηλό για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή υγεία.»

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ρίξετε την πίεσή σας στο 120

Το γευστικό τυρί που ρίχνει την πίεση!

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός

Πίεση, παλμοί καρδιάς, βάρος, περίμετρος μέσης: Οι φυσιολογικές τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ