ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι – Ποια οφέλη εξουδετερώνει

Το τσάι θεωρείται το πλέον διαδεδομένο ρόφημα ανά τον κόσμο και διαρκώς κερδίζει έδαφος μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την θετική επίδρασή του στην υγεία, όπως η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι – Ποια οφέλη εξουδετερώνει

Γερμανοί ειδικοί μελέτησαν την επίπτωση της κατανάλωσης τσαγιού σε 16 μεσήλικες γυναίκες που έπιναν μισό λίτρο μαύρου τσαγιού, καθώς και στον ιστό αρουραίων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσες πρόσθεταν γάλα στο τσάι μείωναν τις θετικές επιδράσεις του.

Ειδικότερα, οι καζεΐνες του γάλακτος μειώνουν τη συγκέντρωση των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών που περιέχει το τσάι και ωφελούν τον οργανισμό.

bigstock Indian masala chai tea Spiced 111903359

Επίσης το τσάι συντελούσε σε χαλάρωση των δακτυλίων της αορτής των αρουραίων σε εργαστηριακό περιβάλλον και τετραπλασίαζε την δραστηριότητα του ενζύμου eNOS σε καλλιεργημένα τεχνητά κύτταρα. Αλλά όταν το τσάι περιείχε 10% αποβουτυρωμένου γάλακτος, δεν είχε καμιά εκ των προαναφερθέντων επιπτώσεων τόσο στις γυναίκες, όσο και στα πειραματόζωα αλλά και τα κύτταρα.

Επεκτείνοντας την ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καζεΐνες μπλόκαραν την επίδραση του τσαγιού, από μόνες τους. Οι πρωτεΐνες αυτές προσδένονται σε χημικά συστατικά του τσαγιού που κάνουν την αορτή του αρουραίου να χαλαρώνει και ειδικά στην κατεχίνη EGCG.

Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι το γάλα δεν είχε επίπτωση στο τσάι διότι δεν αλλάζει τη συνολική συγκέντρωση σε πολυφαινόλες στο αίμα. Αλλά αυτό που τελικά παίζει ρόλο είναι μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη, όπως η EGCG, που τελικά το γάλα την μπλοκάρει. Επίσης είναι πιθανό να μπλοκάρει και την επίδραση του τσαγιού σε άλλα νοσήματα όπως ο καρκίνος.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το τσάι για μέγιστη απώλεια βάρους

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο

Τι είδους τσάι πρέπει να πίνετε αν έχετε υπέρταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ