ΥΓΕΙΑ

Ποια εποχή του χρόνου «ευνοεί» τον κίνδυνο θρόμβωσης

Οι θρομβώσεις που δημιουργούνται στις φλέβες είναι δύο κατηγοριών. Η θρόμβωση που σχηματίζεται στην εσωτερική φλέβα του ποδιού ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Ποια εποχή του χρόνου «ευνοεί» τον κίνδυνο θρόμβωσης

Όταν ο θρόμβος μεταφερθεί μέσω του αίματος στους πνεύμονες, το περιστατικό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση γιατί μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του ασθενούς.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο περιστατικών ονομάζεται Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος και είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε όλο τον κόσμο.

Επίσης μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι και σε άλλες φλέβες του σώματος, όπως στους βραχίονες.

bigstock Blood Clot Risk 107701121

Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στα αγγεία αυξάνεται σημαντικά κατά τους χειμερινούς μήνες και πέφτει στη χαμηλότερη τιμή του το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές, η πιθανότητα ένα ηλικιωμένο άτομο να εισαχθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας θρόμβωσης τον Φεβρουάριο είναι 18% υψηλότερη από το μέσο όρο για ολόκληρο το χρόνο, ενώ τον Αύγουστο είναι 18% χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στις περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, δηλαδή τη μερική ή ολική απόφραξη φλεβών, συνήθως στα κάτω άκρα του ασθενή.

Τμήματα του θρόμβου μπορούν να αποσπαστούν από την αρχική τους θέση και να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας στους πνεύμονες, όπου μπορεί να προκαλέσουν εμβολισμό.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος το χειμώνα, εικάζουν όμως ότι η συστολή των αγγείων εξαιτίας του κρύου διευκολύνει το σχηματισμό θρόμβων.

Μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αίμα είναι πιθανότερο να σχηματίσει θρόμβους όταν έχει αραιωθεί με ορό. Το καλοκαίρι, οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο, ενώ το χειμώνα ισχύει το αντίθετο. Τους καλοκαιρινούς μήνες το αίμα είναι λιγότερο αραιό και επομένως ο σχηματισμός θρόμβου είναι λιγότερο πιθανός.

Τέλος, σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ακινησία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, και ειδικά οι ηλικιωμένοι, που προσβάλλονται από χειμερινές λοιμώξεις κινούνται λιγότερο.

Διαβάστε επίσης:

Πρησμένα πόδια: Τι φανερώνει το σύμπτωμα (βίντεο)

Θρόμβωση: Οι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Κιρσοί στα πόδια: Πόσο αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης