ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Κι όμως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου

Τα περιττά κιλά έχουν ενοχοποιηθεί για τη συμβολή τους στην εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

Περιττά κιλά: Κι όμως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου

Νέα έρευνα ωστόσο, αυτή τη φορά από τους επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου «Kaiser Permanente» της Καλιφόρνια, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μελετών που ενισχύουν το «παράδοξο της παχυσαρκίας» σύμφωνα με το οποίο οι υπέρβαροι είναι καλύτερα προστατευμένοι από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι ειδικοί με επικεφαλής την Δρ Κάντις Κρένκε, ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο παχέος εντέρου διαφόρων σταδίων.

bigstock Colon Cancer 3304506

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό προς χαμηλό βάρος (ΔΜΣ 18,5-23).

Οι άνθρωποι με περιττά κιλά είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με διάφορες μορφές καρκίνου, όμως παραδόξως -μετά τη διάγνωση- η πρόγνωσή τους είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

«Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία έχουν αναγνωρισθεί ως παράγοντες κινδύνου για πολλές παθήσεις, όμως για τους ανθρώπους με ορθοκολικό καρκίνο, το πρόσθετο βάρος μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του θανάτου», σχολιάζει η Δρ Κρένκε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Πολύποδες εντέρου: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πόσο καιρό πρέπει να κάνετε δίαιτα για να μείνετε αδύνατοι για πάντα