ΥΓΕΙΑ

Μάθε τα πάντα για τον γυναικολογικό έλεγχο και πώς θα τον κάνεις με μόλις 70€

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι μια «διαδικασία» που πολλές γυναίκες αγνοούν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει.

Μάθε τα πάντα για τον γυναικολογικό έλεγχο και πώς θα τον κάνεις με μόλις 70€

Οι πιο επιμελείς κάνουν το τεστ ΠΑΠ, αφού είναι και το πιο διαδεδομένο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το τεστ ΠΑΠ είναι μία σημαντική εξέταση, αλλά όχι ένας ολοκληρωμένος ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος. Ο σωστός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά –μια φορά τον χρόνο - προκειμένου να γνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα σου. Τι περιλαμβάνει; Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσακίρης MD, PhD, MRCOG Xειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας εξηγεί.

Λήψη ιστορικού

Κατά τον προληπτικό έλεγχο γίνεται ένα ιστορικό στο οποίο επισημαίνονται οι καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και θα πρέπει να ελεγχθούν ειδικά κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.

Ψηλάφηση μαστών

Κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, αν μια γυναίκα είναι μικρότερη από 35 ετών τότε γίνεται ψηλάφηση. Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχουν ύποπτες περιοχές, τότε γίνεται υπερηχογράφημα ακόμα και μαστογραφία. Για τις γυναίκες που έχουν υπερβεί το 35ο έτος ή υπάρχει ιστορικό κάνουμε μαστογραφία και κατόπιν γίνεται ψηλάφηση μαστού. Ο έλεγχος των μαστών είναι αναπόσπαστο μέρος του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου και αποκτά μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου.

Γυναικολογική εξέταση

Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση. Αυτή γίνεται αρχίζοντας με την επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοιογεννητική περιοχή) για τυχούσα παθολογία (οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες). Ακολουθεί η εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Κατά την επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας γίνεται έλεγχος για κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες, ανατομικές ανωμαλίες (κολπικά διαφράγματα, δύο τραχήλους) ή παθολογία όπως προπτώσεις μήτρας, κυστεοκήλη. Ακολουθεί η λήψη του testpap ή, αν χρειάζεται, άλλων παρακλινικών εξετάσεων, όπως καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού.

Λήψη τεστ Παπανικολάου

Το τεστ ΠΑΠ είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο. Προϋπόθεση για να γίνει το τεστ είναι να μην έχετε περίοδο όταν το πραγματοποιήσετε και να μην είχατε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα είναι κατά την ανεύρεση του τραχήλου, που διαρκεί όμως λιγότερο από μια στιγμή.

HPV- PCR TEST

O Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι ικανός να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσει λοίμωξη. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 200 τύποι του HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τύποι του ιού που αναπτύσσουν κονδυλώματα (καλοήθη νεοπλάσματα), ενώ άλλοι τύποι δύναται να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου (κακόηθες νεόπλασμα) στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό στις γυναίκες ή να αναπτύξουν καρκίνο στον πρωκτό και στο πέος στους άνδρες.

Οι τύπου του ιού που είναι υπεύθυνοι για τα καλοήθη νεοπλάσματα αποκαλούνται lowrisk, ενώ οι τύποι που προκαλούν καρκίνo, αποκαλούνται highrisk. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνονται από τον HPV, δεν το γνωρίζουν. Το HPV DNA TEST είναι μια ειδικευμένη μέθοδος με την οποία ο ιατρός μπορεί όχι μόνο να διαπιστώσει αν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό, αλλά να ανιχνεύσει αν ο τύπος του ιού ανήκει στους lowrisk ή τους highrisk.

onmed eksetasi

PCR TEST

Είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για την τυποποίηση του HPV. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Polymerase Chain Reaction (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Με τη μέθοδο αυτή ανιχνεύονται ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιού (10 DNA). Με την PCR μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένο τύπο ή τύπους HPV, που υπάρχουν στο δείγμα.

Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα, αφού γνωρίζουμε π.χ. ότι η επιμένουσα φλεγμονή από HPV-16 έχει στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πιθανότητα καρκινογένεσης 20%. Από την άλλη, η PCR, όντας πολύ ευαίσθητη, δεν μας δίνει πληροφορίες για το ιϊκό φορτίο, όπως το HPV τεστ. Το HPV-τεστ μπορεί να ανιχνεύσει 1.000-5.000 DNA.Η PCR απαιτεί εξειδικευμένα εργαστήρια και για το λόγο αυτό δεν χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ρουτίνας του πληθυσμού.

Υπερηχογράφημα

Η εξέταση συνεχίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γενετικών οργάνων. Με τον υπέρηχο μετράμε τον όγκο της μήτρας, ο οποίος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ελέγχουμε επίσης την υφή και τη σύστασή της για την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.), καθώς και την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίδελφος, δίκερος μήτρα, κ.α.). Κατόπιν ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.α.). Η απεικόνιση των σαλπίγγων δεν είναι δυνατή παρά μόνο σε παθολογικές καταστάσεις (υδροσάλπιγγα). 
Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες, μετράται ο όγκος τους και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων κατά την γόνιμη ηλικία.

Επίσης ελέγχονται για τυχόν παθολογίες όπως κύστες, συμπαγή μορφώματα, μικτές κύστες κ.α. Τέλος ελέγχονται οι γύρω περιοχές για οιδήματα (υγρό δουγλασίου) που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μολύνσεις ή άλλες παθολογίες. Προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα ή που είναι σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπεύονται και να είναι πλήρως αναστρέψιμα. Για τον λόγο αυτό, κάθε γυναίκα πρέπει μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της.

Τι θα έλεγες λοιπόν αν σε πληροφορούσαμε πως στην Ορθοβιοτική, μπορείς να κάνεις ένα ολοκληρωμένο γυναικολογικό checkup (testpap, ενδοκολπικό υπέρηχο και καλλιέργεια) με μόλις 70€; Για λίγες ημέρες, στην Ορθοβιοτική ισχύει η παραπάνω προσφορά και για να την εκμεταλλευτείς δεν έχεις παρά να καλέσεις στο 210 3230000 και να κλείσεις το ραντεβού σου. Τόσο απλά! Και μιας που θα βρίσκεσαι στον χώρο...

Μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για όλες τις πρωτοποριακές θεραπείες και εξετάσεις που μπορεί να προσφέρει η Ορθοβιοτική σε εσένα αλλά και σε όλη την οικογένειά σου.