ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 νέες περιπτώσεις διαγινώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους οποίους οι μισοί πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνεται με κακόηθες νεόπλασμα στο παχύ έντερο ή στο ορθό.

Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή κατάλληλου προληπτικού προγράμματος το οποίο αποσκοπεί όχι μόνο στη κατάδειξη του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο αλλά και στην έγκαιρη κατάδειξη των πολυπόδων οι οποίοι αποτελούν την κυριότερη κατάσταση που μετεξελίσσεται σε καρκίνο.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου UConn Health και του Ιδρύματος Ερευνών The Jackson Laboratory for Genomic Medicine ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός ξηρού καρπού μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου με τρόπο που καταστέλλει τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

bigstock Colon Cancer 3304506

Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες των καρυδιών όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκαν 2 διαφορετικές διατροφές.

Μια ομάδα έλαβε τη συνήθη διατροφή εργαστηρίου, μία δεύτερη διατροφή που αντιπροσώπευε το διατροφικό προφίλ της τυπικής αμερικανικής διατροφής, ενώ κάποιες υποομάδες έλαβαν και καρύδια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που κατανάλωσαν το 7-10,5% των συνολικών θερμίδων από καρύδια εμφάνισαν λιγότερους καρκίνους στο παχύ έντερο.

Η επίδραση ήταν πιο εμφανής σε αρσενικούς ποντικούς οι οποίοι είχαν 2,3 φορές λιγότερους όγκους όταν σιτίστηκαν με καρύδια ως μέρος διατροφής παρόμοιας με την τυπική αμερικανική. Αυτό ισοδυναμεί με το να τρώει ένας άνθρωπος περίπου 28,3 γραμμάρια καρύδια την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Daniel W. Rosenberg, τα αποτελέσματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο και ενδεχομένως να δράσει ως προβιοτικό για να γίνει υγιές το παχύ έντερο που με τη σειρά του προσφέρει προστασία έναντι των όγκων του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Περιττά κιλά: Κι όμως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου

Πολύποδες εντέρου: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

Αιμορροΐδες ή ορθοκολικός καρκίνος; Ποια τα συμπτώματα-κλειδιά