ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο καθορίζονται με βάση το στάδιο στο οποίο γίνεται η διάγνωση αλλά και από την ίδια τη μορφή της νόσου.

Ποιες είναι οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στάδιο εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς ανεξαρτήτως της μορφής καρκίνου που έχουν εμφανίσει.

bigstock Targeting Cancer 115485692

Νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Βρετανικό Γραφείο Στατιστικών (ONS) αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα ή τις ωοθήκες έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε διάστημα ενός έτους μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη ή το μαστό.

Όπως θα περίμενε κανείς, η διάγνωση του καρκίνου σε τέταρτο στάδιο συνδέεται με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης για όλους τους ασθενείς.

351EE84C00000578 3634904 The table shows the number of diagnoses and proportion diagnosed m 22 1465551610739

Αριθμός διαγνώσεων και ποσοστό διαγνώσεων ανά στάδιο της νόσου

«Τα στατιστικά φανερώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιβίωσης για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους», δηλώνει ο Τζέιμι Τζένκινς, επικεφαλής αναλύσεων υγείας του ONS.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι παρόμοιες για τα δύο φύλα για τις περισσότερες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τον ένα χρόνο (ποσοστό 62%) σε σύγκριση με τους άντρες (ποσοστό 75%).

Οι εξελίξεις στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα ενός έτους όσο οι υγιείς γυναίκες στο γενικό πληθυσμό. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες με καρκίνο προστάτη που λαμβάνουν διάγνωση πριν η νόσος φτάσει στο τέταρτο στάδιο.

Όσο για τα άτομα που εμφανίζουν κακόηθες μελάνωμα –την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος–, επωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την διάγνωση σε αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση (κακόηθες μελάνωμα πρώτου σταδίου) μπορεί να εξασφαλίσει έως και 100% πιθανότητες επιβίωσης.

351EEDC900000578 3634904 Men are more likely to survive bladder cancer than women accordi m 24 1465551866794

Ποσοστό ασθενών που επιβίωσαν ένα έτος μετά τη διάγνωση, ανά φύλο και μορφή καρκίνου

Τα στοιχεία του ONS αφορούν εννέα συχνές μορφές καρκίνου: της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος (κακόηθες μελάνωμα), των ωοθηκών, του προστάτη και της μήτρας. Το υπό εξέταση δείγμα περιελάμβανε ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2012 και 2014 και αναζητήθηκε πόσοι από αυτούς τους ασθενείς ήταν ακόμη ζωντανοί στα τέλη του 2015.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα σε μορφές καρκίνου που διαγιγνώσκονται δύσκολα και στους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας που συνδέονται με αυτές. Για παράδειγμα, αρκετοί ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα εκδηλώνουν αρχικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε άλλες ασθένειες, οπότε είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει η διάγνωση του καρκίνου, σε βαθμό που η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μια άλλη μορφή καρκίνου που αναδεικνύεται σε σημαντικό κίνδυνο είναι ο καρκίνος των ωοθηκών. Οι πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα ενός έτους πέφτουν κάτω από το 50% εάν η νόσος έχει φτάσει στο τέταρτο στάδιο.

Δείτε κι αυτό:

Τα 10 βασικά συμπτώματα του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουν άντρες και γυναίκες

Ποιες τροφές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν 20-40% των περιστατικών καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ