ΥΓΕΙΑ

Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι

Τους κινδύνους που παραμονεύουν όταν τα παιδιά μένουν στο αυτοκίνητο χωρίς προστασία και έλεγχο από τους γονείς επισημαίνει η Εθνική Αρχή Οδικής Βοήθειας των ΗΠΑ.

Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σκοτώνονται 262 παιδιά κάτω των 14 ετών και τραυματίζονται 115.000 σε ατυχήματα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους και σε πάρκινγκ.

Από αυτά, τα 44 σκοτώνονται και τα 105.000 τραυματίζονται εξαιτίας δυστυχημάτων που συμβαίνουν χωρίς να υπάρξει σύγκρουση οχημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι αιτίες θανάτου ή τραυματισμού τους είναι:

θερμοπληξία

-Ο στραγγαλισμός από ηλεκτρικά παράθυρα και

δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

bigstock Portrait of preschool kid boy 118538225

Επίσης, πολλά σκοτώνονται ή τραυματίζονται όταν παίζουν κοντά σε αυτοκίνητα και οι οδηγοί τα μετακινούν, χωρίς να τα έχουν δει.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά.

Επίσης, συνιστούν να μην τα στέλνουν να παίξουν χωρίς επιτήρηση, ενώ τονίζουν ότι δεν πρέπει να τα αφήνουν σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο ακόμη κι αν είναι ανοικτά τα παράθυρα ή αν έχει κλιματισμό.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν, οι οδηγοί επιβάλλεται να ελέγχουν μπρος και πίσω από το αυτοκίνητο τους πριν ξεκινήσουν για να δουν αν κάποιο μικρό παιδί παίζει κοντά στο όχημα.

Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα και οι πόρτες να έχουν ασφάλεια, ενώ οι γονείς οφείλουν να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα κλειδιά του αυτοκινήτου και να θυμούνται ότι, όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά έστω και 5 εκατοστά το καλοκαίρι, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο συχνό και σοβαρό λάθος που κάνουν οι γονείς όταν βάζουν το παιδί στο αυτοκίνητο

Θερμοπληξία στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Παιδική δηλητηρίαση: Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο σπίτι