ΥΓΕΙΑ

Παιδική δηλητηρίαση: Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο σπίτι

Σίγουρα θα έχει συμβεί σε σας ή θα έχετε ακούσει για κάποιο περιστατικό παιδικής δηλητηρίασης, όπου το παιδί ξέφυγε από την προσοχή των γονιών και κατάπιε κάποιο φάρμακο, απορρυπαντικό ή άλλη χημική ουσία.

Παιδική δηλητηρίαση: Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο σπίτι

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων εξέτασε τα ευεργετικά αποτελέσματα του αντίδοτου και συνιστά στους γονείς να είναι εφοδιασμένοι πάντοτε με μια συγκεκριμένη ουσία.

Πρόκειται για τον ενεργό άνθρακα, ο οποίος πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να υπάρχει στο φαρμακείο κάθε σπιτιού, καθώς αποτελεί τo αποτελεσματικότερo αντίδοτο σχεδόν για κάθε μορφή δηλητηρίασης.

Παρότι ο ενεργός άνθρακας είναι η αγωγή που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων, στο σπίτι ελάχιστοι τη χρησιμοποιούν λόγω του φόβου ότι το παιδί θα αντιδράσει στην κατάποση της ουσίας, δεδομένης της δυσάρεστης γεύσης της.

bigstock care help charity and people 79679977

Ωστόσο, έπειτα από μελέτη που διενεργήθηκε σε 115 παιδιά, στα οποία χορηγήθηκε από τους γονείς ενεργός άνθρακας μετά την κατάποση δηλητηρίου ή φαρμάκου (υπερδοσολογία ή κατά λάθος λήψη), προέκυψε ότι κανένας γονέας δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και τα παιδιά δέχτηκαν το αντίδοτο.

Μάλιστα, τα παιδιά που πήραν ενεργό άνθρακα στο σπίτι συνήλθαν σε διάστημα 38 λεπτών, δηλαδή γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνα που μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο νοσοκομείο (78 λεπτά). Ο ενεργός άνθρακας είναι περισσότερο αποτελεσματικός εάν χορηγηθεί μέσα σε μία ώρα από την κατάποση της βλαβερής ουσίας.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί και αλλεργία στους ξηρούς καρπούς: Πώς εκδηλώνεται

Δίδυμη κύηση: Η ουσία που αυξάνει τις πιθανότητες

Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι