ΥΓΕΙΑ

Πνευμονική εμβολή: Ποιοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η πνευμονική εμβολή είναι επείγον ιατρικό περιστατικό, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Πνευμονική εμβολή: Ποιοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Στην πνευμονική εμβολή οδηγεί η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία θρόμβων αίματος στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα πόδια. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνους γι’ αυτήν είναι η ακινησία, που κάνει το αίμα να «λιμνάζει».

Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του, μπορεί να φτάσει έως τις αρτηρίες των πνευμόνων, αποφράσσοντας κάποια από αυτές και προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

bigstock Blood Vector Image 119755397

Η πολύωρη ακινησία μπροστά σε μία οθόνη είναι εξίσου επικίνδυνη με τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, καθώς ενέχει κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών, που είναι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους επί 5 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, σε 86.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 18 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι 5 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση ή κομπιούτερ την ημέρα διπλασίαζαν τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, σε σύγκριση με τις 2,5 ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετούν όσοι διάγουν καθιστική ζωή τις ίδιες συμβουλές που συνιστώνται σε όσους κάνουν πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Θα πρέπει δηλαδή να σηκώνονται από την καρέκλα τους κάθε μισή ώρα για να περπατάνε ένα-δύο λεπτά, να κινούν συνέχεια τα πόδια τους όσο κάθονται, να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό και φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη) και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Ποια εποχή του χρόνου «ευνοεί» τον κίνδυνο θρόμβωσης

Κιρσοί στα πόδια: Πόσο αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα-SOS