ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποιο είναι το επικίνδυνο όριο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, η κίρρωση του ήπατος, η άνοια και διάφορες μορφές καρκίνου.

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποιο είναι το επικίνδυνο όριο

Σύμφωνα όμως με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία, αφού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

bigstock 134002457

Η κατανάλωση έστω και δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Drug and Alcohol Review, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, δύο από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αλκοόλ συνδέεται επίσης με τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα και του ήπατος.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το αλκοόλ ευθύνεται για 236 θανάτους από καρκίνο σε άτομα έως 80 ετών στη Νέα Ζηλανδία για το 2012. Η συσχέτιση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου του μαστού ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Τζένι Κόνορ. «Περίπου το 60% των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία αφορούν τον καρκίνο του μαστού» δηλώνει η ερευνήτρια.

Η Κόνορ τονίζει ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μεν μεγαλύτερος για τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων αυτών είναι σημαντικά μικρότερος από τους «χαλαρούς πότες» που καταναλώνουν ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, γι’ αυτό και τα στοιχεία θεωρούνται ανησυχητικά.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν ότι το 30% των θανάτων λόγω αλκοόλ στη Νέα Ζηλανδία οφείλονται στον καρκίνο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από όλες τις άλλες χρόνιες παθήσεις συνδυαστικά.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ και σακχαρώδης διαβήτης: Πόσο πρέπει να πίνετε για να μην κινδυνεύετε

Αλκοόλ και υπέρταση: Πώς επηρεάζει ο συνδυασμός τους την υγεία της καρδιάς

Αλκοόλ & καρκίνος μαστού: Ποια ποσότητα θεωρείται επικίνδυνη για τις γυναίκες