ΥΓΕΙΑ

Απώλεια τριχών στα πόδια: Ένα άγνωστο σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος

Η απώλεια τριχοφυΐας στα πόδια, συγκεκριμένα στο κατώτερο τμήμα τους, κοντά στον αστράγαλο, αποτελεί πιθανή ένδειξη για περιφερική αρτηριοπάθεια, δηλαδή συσσώρευση λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες των ποδιών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ροή αίματος προς του μυς της περιοχής αυτής.

Απώλεια τριχών στα πόδια: Ένα άγνωστο σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος

Η περιφερική αρτηριοπάθεια συνοδεύεται συχνά από εμφανές πρήξιμο στις γάμπες.

bigstock Atherosclerosis 102572897

Η κακή κυκλοφορία στο κατώτερο τμήμα του ποδιού έχει σαν αποτέλεσμα να μην φτάνει αρκετό αίμα στους θύλακες των τριχών, τα κύτταρα που περιβάλλουν τη ρίζα της τρίχας, επομένως οι τρίχες δεν μεγαλώνουν, αναφέρει ο Τζον Σκαρ, σύμβουλος αγγειοχειρουργός στο University College Hospital του Λονδίνου.

Σε μερικά άτομα, επισημαίνει ο ειδικός, η απώλεια τριχοφυΐας στα πόδια είναι το μοναδικό εμφανές σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριοπάθειας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύεται από πόνο κατά τη βάδιση.

Εκτιμάται ότι η περιφερική αρτηριοπάθεια πλήττει περίπου ένα στα πέντε άτομα άνω των 60 ετών. Η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη αποτελούν δύο από τις βασικότερες αιτίες της πάθησης.

Το περπάτημα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τους ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Κακή κυκλοφορία στα πόδια: Δείτε πού οφείλεται