ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει

Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις συνήθεις απαιτήσεις της ίδιας, καθώς και τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου και να της επιτρέψει να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και το θηλασμό.

Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της κυήσεως και του τοκετού, όπως η προεκλαμψία, η περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα, οι σκελετικές δυσμορφίες και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές έγκυες παίρνουν πολυβιταμίνες.

Σύμφωνα ωστόσο με μία νέα έκθεση στην οποία εξετάσθηκαν όλες οι διαθέσιμες μελέτες για το θέμα, η λήψη πολυβιταμινών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες.

Οι συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι, αντί οι έγκυοι να παίρνουν πολυβιταμίνες, πρέπει να φροντίζουν να βελτιώνουν την διατροφή τους και να παίρνουν μόνο συμπληρώματα φυλλικού (ή φολικού) οξέος και βιταμίνης D.

Στο εμπόριο διατίθενται πολλές πολυβιταμίνες και συμπληρώματα ιχνοστοιχείων που προωθούνται ως κατάλληλα για διάφορα στάδια της κυήσεως.

bigstock Attractive pregnant woman hold 22044521

Σε μία προσπάθεια να εξακριβώσουν εάν είναι απαραίτητα σε όλες τις εγκύους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις δημοσιευμένες μελέτες για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη D, τον σίδηρο, τις βιταμίνες C, E και Α, καθώς και για τις πολυβιταμίνες.

Όπως διαπίστωσαν, τα στοιχεία υπέρ της χρήσης του είναι πιο ισχυρά για το φυλλικό οξύ. Συνιστάται στις εγκύους να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα πριν και έως την 12η εβδομάδα της κυήσεως, για την προστασία του μωρού από τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Στις εγκύους υψηλού κινδύνου για απόκτηση μωρού με τέτοια προβλήματα συνιστάται υψηλότερη ημερήσια δόση (5 mgτην ημέρα). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό των νοσημάτων αυτών και όσες πάσχουν από διαβήτη.

Επίσης οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ σε ότι αφορά τα υπόλοιπα συμπληρώματα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχουν οποιοδήποτε κλινικό όφελος για τις περισσότερες γυναίκες οι οποίες τρέφονται καλά, ενώ ειδικά οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γράφουν οι επιστήμονες.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη λήψη πολυβιταμινών από τις περισσότερες εγκύους.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν την σύσταση προς όλες τις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών πριν τη σύλληψη, πέραν των ήδη συνιστώμενων συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμίνης D» σημειώνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στη φαρμακευτική επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin».

 

Διαβάστε επίσης:

Ελλιπής διατροφή κατά την κύηση: Οι επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου

Η κακή συνήθεια που εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού σας

Κολύμπι και εγκυμοσύνη: Tι πρέπει να γνωρίζετε

BEST OF NETWORK

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Μέχρι πότε θα ισχύουν

Κικίλιας: Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ στην Αττική - «Ξεπερνά τα όριά του»

Aπαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγές στο ωράριο - Η εξαίρεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σεισμός - Ελασσόνα: Βιβλικές εικόνες μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου»

Μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο: Τι άλλαξε - Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο των 300 ευρώ

SMS 13033: Αλλαγές στις μετακινήσεις με κωδικούς 2, 3, 4 και 6

Κορονοϊός: «Πνίγεται» η Αττική με 1.269 κρούσματα – Πάνω από 300 ξανά η Θεσσαλονίκη

Survivor: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση (video)

Μετακίνηση στο σούπερ μάρκετ: Αυτές είναι οι αλλαγές – Τι ισχύει για τον κωδικό 2 στο 13033

Πολεμικό Ναυτικό: Γερμανική «σφήνα»! Οι φρεγάτες Α-200 και το δέλεαρ δύο πανίσχυρων υποβρυχίων

Βαρύ πένθος για τον Μάνο Γαβρά - «Μακάρι να σε είχα ακόμα κοντά μου»

Survivor: Τραυματισμός – σοκ για τη Σοφία – Έσπασε το δάχτυλο του ποδιού της (video)