ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποια ποσότητα θεωρείται ασφαλής

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, του ήπατος και του μαστού.

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποια ποσότητα θεωρείται ασφαλής

Οι διάφορες μορφές στοματικού καρκίνου είναι έξι φορές πιο συνηθισμένες σε αυτούς που καταναλώνουν αλκοόλ σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη κατανάλωση ποτού που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για τις παραπάνω μορφές καρκίνου, ενώ όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

bigstock Gin Tonic Alcoholic Cocktail W 116568560

Για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, το Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου συστήνει τον περιορισμό ή την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ. Η ποσότητα που συστήνεται είναι μέχρι 2 κανονικά ποτά την ημέρα.

Ένα κανονικό ποτό είναι:

- 100ml κρασί

- 30ml (μία γουλιά) αλκοολούχου ποτού

- 60ml (δύο γουλιές) σέρυ

- 285ml (μία μεσαίου μεγέθους) μπύρα

- 450ml (ένα μεγάλο ποτήρι) χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (ελαφριά) μπύρα

- 220-250ml έτοιμες αλκοολούχες σόδες

Προσοχή: Κάποια κοκτέιλ περιέχουν περισσότερα από τρία κανονικά ποτά!

Το αλκοόλ είναι βέβαιος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, ενώ τα στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις δεν είναι τόσο ισχυρά όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα. Τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να περιορίζονται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Επομένως, όσον αφορά τον καρκίνο, η κατανάλωση οινοπνευματωδών είναι ανεπιθύμητη. Όσον αφορά τις καρδιοπάθειες, μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετικές, αλλά προφανώς όχι για όλες τις ηλικίες.

Ο τύπος του αλκοόλ που πίνετε δεν φαίνεται να προκαλεί κάποια διαφορά. Όλα τα ποτά –η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά– αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Δεν συνιστώνται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μία ημέρα ή η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος. Αν πίνετε οινοπνευματώδη, είναι προτιμότερο να πίνετε μικρές ποσότητες.

Το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες, επομένως εύκολα συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του νεφρού, του οισοφάγου, του μαστού και του εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Τρία αλκοολούχα ποτά με λίγες θερμίδες και πώς θα τα «κάψετε»

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας