ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ίσως επηρεάζεται από τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος του ατόμου.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται

Στο πλαίσιο μελέτης αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ, της Νέας Υόρκης, αξιολογήθηκαν 48 άτομα που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και 39 υγιή. Όλοι είχαν δώσει δείγματα κοπράνων και αίματος. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα προς εντοπισμό βακτηριακού DNA.

Τα άτομα με χρόνια κόπωση είχαν λιγότερη ποικιλία ή διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στο έντερό τους, από τα υγιή άτομα. Επίσης, οι πάσχοντες από χρόνια κόπωση είχαν περισσότερα είδη βακτηρίων που προάγουν την φλεγμονή και λιγότερα που την καταστέλλουν.

Ανάλογο βακτηριακό προφίλ παρατηρείται και στα άτομα με νόσο Cronh και ελκώδη κολίτιδα.

«Η ποικιλία των εντερικών βακτηρίων είναι επωφελής για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος» εξηγεί η Δρ Μορίν Χάνσον.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης δείκτες φλεγμονής στο αίμα των ασθενών, που αποδίδεται σε «εντερική διαρροή» που επιτρέπει στα βακτήρια του εντέρου να περάσουν στο αίμα. «Τα βακτήρια στην αιματική κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και επιδείνωση συμπτωμάτων» λέει η ερευνήτρια.

Βάσει αυτών των ευρημάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να κατηγοριοποιήσουν αν το 83% των συμμετεχόντων στην μελέτη είχε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή όχι.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα τότε το εντερικό μικροβίωμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον προγνωστικό δείκτη καθορισμού αν κάποιος πάσχει από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνια κόπωση: Σωματική ή ψυχολογική ασθένεια;

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το μυστικό βρίσκεται στη γυμναστική

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε