ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα θέτει σε κίνδυνο τους πνεύμονες

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα θέτει σε κίνδυνο τους πνεύμονες

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πνεύμονες, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα.

«Το αλκοόλ φαίνεται πως διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία στους πνεύμονες» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Majid Afshar.

bigstock Mojito cocktail in a bur on a 130888037

Ο Afshar και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 12.000 Αμερικανούς συνολικά και διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν αρκετά σε καθημερινή βάση (πάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και πάνω από δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες) αλλά και όσοι κάνουν επεισοδιακή αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ (κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης) τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον εκπνεόμενο αέρα σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Η σχέση που παρατηρήθηκε ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου ήταν αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωνε κανείς τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου.

Το μονοξείδιο του αζώτου προστατεύει τους πνεύμονες από συγκεκριμένους τύπους βλαβερών βακτηρίων, σημειώνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chest.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου.

Στους ασθενείς με άσθμα, τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον εκπνεόμενο αέρα αποτελούν ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί λοιπόν να οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα της εν λόγω εξέτασης.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Τα 7 σημεία του σώματος που προκαλεί καρκίνο

Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζετε το αλκοόλ με ενεργειακά ποτά

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

BEST OF NETWORK

PlusQueen