ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αιδιοκολπίτιδες: Οι αιτίες που τριπλασιάζουν τις πιθανότητες υποτροπής

Αιδιοκολπίτιδες: Οι αιτίες που τριπλασιάζουν τις πιθανότητες υποτροπής

Οι μολύνσεις των γεννητικών οργάνων είναι πολύ συχνές στις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσινγκαν στις ΗΠΑ, οι αιδιοκολπίτιδες εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών και σε πολλές εξ αυτών είναι επαναλαμβανόμενες.

Η αιδιοκολπίτιδα οφείλεται σε μύκητα ο οποίος υπάρχει κανονικά στο σώμα μας αλλά σε μικρές ποσότητες. Όταν όμως διαταράσσεται η ισορροπία, λόγω αλλοίωσης της κανονικής οξύτητας του κόλπου ή λόγω ορμονικών αλλαγών, τότε ο μύκητας πολλαπλασιάζεται και προκαλεί μόλυνση.

Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, κάψιμο, ερεθισμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος κατά την ούρηση και εκκρίσεις παχύρευστων κολπικών υγρών.

Η αιδοιοκολπίτιδα παρουσιάζεται στο 75% των γυναικών και σύμφωνα με τις μελέτες το 40% αυτών των γυναικών που έχουν μολυνθεί έστω και μία φορά, συνεχίζουν να μολύνονται επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τους προδιαθεσικούς παράγοντες που προκαλούν αυτές τις μολύνσεις.

Σημειώνουν επίσης, ότι όσο πιο συχνή είναι αυτή η μόλυνση στις γυναίκες, τόσο πιο σπάνια είναι για τους άνδρες. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με μειωμένο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού τους. Οι γυναίκες που είναι πιο ευάλωτες στις μολύνσεις αυτές είναι οι έγκυες, οι διαβητικές, όσες λαμβάνουν αντιβιώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσες παίρνουν στεροειδή φάρμακα και αντισυλληπτικά.

bigstock Woman In Need To Urinate 85656977

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 148 γυναίκες που είχαν αιδιοκολπίτιδα και 78 από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, για μία περίοδο ενός έτους.

Οι ειδικοί εξέτασαν τις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει μόλυνση δίνοντας βαρύτητα στους πιθανούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούσαν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, καθώς όπως διαπίστωσαν οι 33 εξ αυτών τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης εκδήλωσαν τουλάχιστο ένα δεύτερο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που είχαν δεχθεί στοματικό σεξ από το σύντροφό τους ή είχαν αυνανιστεί χρησιμοποιώντας σάλιο, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες επαναλαμβανόμενης μόλυνσης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι ένας παράγοντας που φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες της μόλυνσης ήταν η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψωμιού κάθε μέρα.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις δεν οφείλονται στο γεγονός ότι μπορεί να μολύνονται ξανά από τους ερωτικούς τους συντρόφους. Όπως διαπίστωσαν, αν ο άντρας με τον οποίο είχαν σεξουαλική επαφή είχε μόλυνση με candida, αυτό δεν επηρέαζε καθόλου μια πιθανή επαναλαμβανόμενη αιδοιοκολπίτιδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Οι 6 κοινές αιτίες που τους προκαλούν

Τι πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα για να έχει υγιή... κόλπο!

Πού οφείλεται η άσχημη μυρωδιά από τα γεννητικά όργανα