ΥΓΕΙΑ

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Οι 6 κοινές αιτίες που τους προκαλούν

Φαγούρα, αίσθημα καψίματος, έντονη οσμή και λευκό κολπικό έκκριμα; Το πιθανότερο είναι ότι έχετε προσβληθεί από μυκητίαση, μια τοπική φλεγμονή που δημιουργείται από την υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου.

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Οι 6 κοινές αιτίες που τους προκαλούν

Οι μυκητιάσεις προκαλούνται από πολλές αιτίες, οι πιο κοινές όμως είναι οι εξής:

Δεν αλλάζετε συχνά ταμπόν

Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Το ταμπόν συγκρατεί την υγρασία στον κόλπο με αποτέλεσμα να ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά ταμπόν, ειδικά το καλοκαίρι.

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αν έχετε διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βρίσκεστε δηλαδή στο στάδιο του προδιαβήτη, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές. Οι μύκητες τρέφονται από τη ζάχαρη με αποτέλεσμα το σώμα να προσβάλλεται από λοιμώξεις σε υγρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου.

Μέσω της σεξουαλικής επαφής

Οι μύκητες μεταδίδονται με το σεξ, αλλά ακόμη και αν ο σύντροφός σας δεν έχει λοίμωξη μπορεί να προκληθεί αλλαγή στο pH του κόλπου επιτρέποντας στους μύκητες να αναπτυχθούν. Η ούρηση αμέσως μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει.

bigstock 127959200

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια του κόλπου, επιτρέποντας στους μύκητες να αναπτυχθούν. Είναι σκόπιμο να ενισχύσετε την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, παίρνοντας μαζί με την αντιβίωση προβιοτικά. Προτιμήστε τα καλά βακτήρια του γιαουρτιού που είναι «ζωντανά» αντί για χάπια προβιοτικών.

Στενά εσώρουχα

Τα στενά εσώρουχα και ειδικά όσα είναι από συνθετικά υλικά και όχι βαμβάκι, δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αναπνεύσει και δημιουργούν ζεστό και υγρό περιβάλλον, ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Λάθος προϊόντα ατομικής υγιεινής

Μη χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα και αρωματικά προϊόντα στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχουν ρίχνουν τα επίπεδα οξύτητας του κόλπου, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μύκητες.

Διαβάστε επίσης:

Μύκητες από την παραλία: Τι πρέπει να προσέξετε

Μύκητες στα πόδια ή τα γεννητικά όργανα: Απαραίτητες συμβουλές πρόληψης & αντιμετώπισης

Προσοχή στις καφέ κηλίδες στο στήθος και την πλάτη μετά τη θάλασσα