ΥΓΕΙΑ

Πέτρες στη χολή: Πώς επηρεάζουν την καρδιά

Τη σχέση ανάμεσα στις πέτρες που σχηματίζονται στη χολή και στην υγεία της καρδιάς εξερεύνησαν Αμερικανοί ερευνητές στο πλαίσιο νέας επισκόπησης.

Πέτρες στη χολή: Πώς επηρεάζουν την καρδιά

Αναλύοντας στοιχεία από επτά παλαιότερες μελέτες σε συνολικό δείγμα 842.553 ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χολολιθίαση συνδέεται με τη στεφανιαία καρδιακή νόσο.

bigstock Human Heart 1865623

Χολολιθίαση ονομάζεται η πάθηση στην οποία συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη χοληστερόλη, σχηματίζοντας «πέτρες». Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση και η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της χολολιθίασης. Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται όμως και στην καρδιοπάθεια.

Βάσει των στοιχείων που ανέλυσαν οι ερευνητές, οι πέτρες στη χολή φάνηκε να συσχετίζονται με 23% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Παραδόξως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με πέτρες στη χολή είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αργότερα καρδιοπάθεια εάν είναι σε γενικές γραμμές υγιή, δεν είναι υπέρβαρα και δεν έχουν λάβει διάγνωση για διαβήτη ή υπέρταση.

Μια πιθανή εξήγηση πίσω από τη σχέση των δύο παθήσεων, πέραν των κοινών παραγόντων κινδύνου, είναι ότι οι πέτρες στη χολή επηρεάζουν τη διαδικασία έκκρισης του χολικού οξέος, το οποίο επιδρά αρνητικά στην καρδιά. Επίσης, οι πέτρες μεταβάλλουν τις αποικίες βακτηρίων στο έντερο, κάτι που επίσης συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology καταλήγει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν πέτρες στη χολή θα πρέπει να περνούν από αναλυτική αξιολόγηση της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Δείτε κι αυτό:

Χοληδόχος κύστη: Πού βρίσκεται, πού χρησιμεύει

Τα 6 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στη χολή

Παλινδρόμηση χολής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση