ΥΓΕΙΑ

Γιατί η διάγνωση του εμφράγματος είναι πιο δύσκολη στις γυναίκες

Οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να φύγουν από το νοσοκομείο με λανθασμένη διάγνωση σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης μελέτης.

Γιατί η διάγνωση του εμφράγματος είναι πιο δύσκολη στις γυναίκες

Αυτό έχει ως συνέπεια καθυστερήσεις στη θεραπεία που μπορεί να τους στοιχίσουν τη ζωή, αφού όταν το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται αμέσως τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται κατά έως και 70%.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην αξιολόγηση των ιατρικών φακέλων των Βρετανών που εισήχθησαν με έμφραγμα στα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας μεταξύ 2004 και 2013.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρις Γκέιλ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Καρδιαγγειακής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ληντς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι 198.534 από τους ασθενείς (το ένα τρίτο του συνόλου) είχαν αρχικά λάβει λανθασμένη διάγνωση.

Οι γυναίκες είχαν κατά 59% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λανθασμένη διάγνωση όταν το έμφραγμά τους ήταν σοβαρό, δηλαδή οφειλόταν σε πλήρη απόφραξη μιας κύριας αρτηρίας της καρδιάς.

Είχαν επίσης κατά 41% περισσότερες πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης όταν το έμφραγμά τους οφειλόταν σε μερική απόφραξη.

bigstock Heart Attack Or Cardiac Arrest 123895799

Όπως εξήγησε ο δρ Γκέιλ, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στο ότι πολλοί γιατροί αλλά και ασθενείς εξακολουθούν να νομίζουν ότι το έμφραγμα αφορά μόνο τους άνδρες.

«Όταν σκεφτόμαστε το έμφραγμα, αμέσως μας έρχεται στο νου ένας μεσήλικας, υπέρβαρος άνδρας, που έχει "ζάχαρο" και καπνίζει. Αυτό δεν ισχύει. Έμφραγμα μπορεί να πάθουν άτομα κάθε ηλικίας και, φυσικά, γυναίκες. Όταν λοιπόν έχεις μπροστά σου έναν άρρωστο με συμπτώματα εμφράγματος, το πρώτο που πρέπει να εξετάζεις είναι αν έχει πάθει έμφραγμα και μετά να ασχολείσαι με όλα τα άλλα» είπε.

Ωστόσο και οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν τα συμπτώματα του εμφράγματος, πρόσθεσε.

«Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται υποχρεωτικώς ξαφνικά, με δυνατό πόνο στο στήθος που κάνει το άτομο να πέφτει στο πάτωμα, όπως πολλοί νομίζουν», είπε.

«Μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, με τον ασθενή να παραπονιέται για ναυτία και ενοχλήματα στο στήθος, στη γνάθο, στο μπράτσο ή και στην ωμοπλάτη».

Όπως κι αν εκδηλωθεί, έχει μεγάλη σημασία να χορηγείται αμέσως η θεραπεία, διότι το 50% των βλαβών που υφίσταται ο καρδιακός μυς σημαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη του εμφράγματος. Δυστυχώς, όμως, μόνο το ένα στα τέσσερα θύματά του λαμβάνουν θεραπεία τόσο νωρίς.

Η μελέτη περιέλαβε 600.000 ασθενείς και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιάς (ESC) που διεξάγεται στη Ρώμη.

Διαβάστε επίσης:

Στηθάγχη ή έμφραγμα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα ξεχωρίσετε

Πόνος στο στήθος: Πού οφείλεται εκτός από την καρδιά

Επιβίωση από έμφραγμα: Η διατροφή που βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς