ΥΓΕΙΑ

Παράδοξα σημάδια ασθένειας που φαίνονται στο δέρμα

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα μας μπορεί να αποκαλύψουν προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον εγκέφαλο, την καρδιά ή τον θυρεοειδή.

Παράδοξα σημάδια ασθένειας που φαίνονται στο δέρμα

Παρακάτω θα δείτε μερικές αρκετά συχνές δερματικές παθήσεις και με ποια άλλα προβλήματα υγείας συνδέονται.

- Έκζεμα: Συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος

Τα χαρακτηριστικά σημάδια του εκζέματος (κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα, ξηρότητα στο δέρμα) εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός και το εσωτερικό του αγκώνα. Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που επιβαρύνει την ψυχική υγεία των πασχόντων. Έχει παρατηρηθεί ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλήσεων, όπως η φαγούρα που διαταράσσει τον ύπνο και συνήθως προκαλεί έντονο στρες, συνοδεύεται από σημαντική βελτίωση της διάθεσης.

- Ψωρίαση: Συνδέεται με την καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ψωρίαση, η αυτοάνοση δερματική πάθηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από σοβαρής μορφής ψωρίαση διατρέχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιακού επεισοδίου και 43% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Δείκτες φλεγμονής που παρατηρούνται στην ψωρίαση πιθανώς συνδέονται και με τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.

bigstock 122035244

- Ροδόχρους νόσος: Συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Η ροδόχρους νόσος χαρακτηρίζεται από την έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Neurology υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από τη δερματική πάθηση έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

- Λεύκη: Συνδέεται με τις διαταραχές του θυρεοειδούς

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Είναι πιθανό η λεύκη να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις αυτοάνοσης αιτιολογίας, κυρίως με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

- Καρκίνος δέρματος: Συνδέεται με άλλες μορφές καρκίνου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα άτομα που έχουν επιβιώσει από μελάνωμα, τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ο μαστός, ο προστάτης και τα νεφρά.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Αιμαγγείωμα στο δέρμα: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας

Πέντε λάθη που κάνετε στο ντους και καταστρέφετε το δέρμα σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ