ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην όραση

Η καθιστική ζωή και η απουσία άσκησης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ματιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Καθιστική ζωή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην όραση

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας 282 διαβητικών ασθενών, με χρήση επιταχυνσιομέτρων, τα οποία φορούσαν επί 4 ημέρες για τουλάχιστον 10 ώρες ανά ημέρα.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 έτη, ενώ το 29% αυτών παρουσίαζε ήπια ή πιο σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

bigstock optometry concept pretty yo 29283434

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν πως η αύξηση του καθιστικού χρόνου κατά 60 λεπτά ανά ημέρα σχετίζεται με 16% υψηλότερη πιθανότητα ύπαρξης ήπιας ή σοβαρότερης μορφής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιθανή σχέση που συνδέει τον καθιστικό χρόνο με τη νόσο, ίσως να οφείλεται στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, που εμφανίζουν τα άτομα που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για την σχέση αιτίας και αποτελέσματος, μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και της πιθανότητας εμφάνισης ή επιδείνωσης της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Διαβάστε επίσης:

Το λαχανικό που προστατεύει την όραση

Η διατροφή που βλάπτει τα μάτια

Πίεση στα μάτια: Γιατί ανεβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσετε