ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας: 1 στους 5 Έλληνες ταλαιπωρείται από πονοκεφάλους

Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας: 1 στους 5 Έλληνες ταλαιπωρείται από πονοκεφάλους

Περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρουν από πονοκεφάλους, που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική τους ζωή. Ένας στους 25 από εμάς έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που κυριολεκτικά τον καθηλώνουν.

Η κεφαλαλγία είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου, αφού συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που παραλύουν κυριολεκτικά τον ασθενή, αναφέρει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας (12 Σεπτεμβρίου) η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Όλες οι μελέτες αναδεικνύουν τον χρόνιο πόνο σαν το σημαντικότερο πρόβλημα αναπηρίας παγκοσμίως, γνώση που διαφεύγει της προσοχής γιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, πολιτών και πολιτικών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας, που δραστηριοποιεί τους πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους, οργανώνει μια καμπάνια αναγνώρισης του προβλήματος που υποτιμάται συστηματικά, ακόμη και από τους γιατρούς.

bigstock d rendered medically accurat 135304703

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και με τις οργανώσεις των ασθενών, προσπαθεί να εγείρει την προσοχή σε αυτή την κατάσταση κακής υγείας που δεν βρίσκει αναγνώριση ούτε στην εργασία, ούτε στο ίδιο το σπίτι του ασθενή πολλές φορές.

Η παγκόσμια έρευνα συνεχίζεται παρά τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα. Βιολογικοί παράγοντες και συσκευές νευρερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην ανάδειξη και οριστικοποίηση αυτών των θεραπειών.

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν. Καθοδηγείται από συγκεκριμένους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Όπως όλα τα είδη χρόνιου πόνου, κινητοποιεί μηχανισμούς συναισθηματικούς που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί στη χώρα μας και τονίζουν: «Στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, μην υποτιμάτε τον συμμαθητή, τον συνάδελφο ή τον σύντροφο που πονά. Είναι αλήθεια ότι οι πονοκέφαλοι δεν σκοτώνουν, αλλά κλέβουν ημέρες ζωής και συχνά καταστρέφουν την ίδια τη ζωή».

Όσοι υποφέρουν από συνεχείς κεφαλαλγίες, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Κέντρα κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Εταρεία Κεφαλαλγίας

Η Ευρωπαϊκή Εταρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες, αλλά και με τις Οργανώσεις των ασθενών, προσπαθεί να εγείρει την προσοχή σε αυτή την κατάσταση κατεστραμμένης υγείας που δεν βρίσκει αναγνώριση ούτε στην εργασία, ούτε στο ίδιο το σπίτι του ασθενή πολλές φορές.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας που δραστηριοποιεί τους πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους ενορχηστρώνει μια καμπάνια αναγνώρισης του προβλήματος που υποτιμάται συστηματικά, ακόμη και από τους γιατρούς.

Πρόσφατα θεσπίστηκε η 21η Μαρτίου ως ημέρα αθροιστικής κεφαλαλγίας για να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες για το πρόβλημα της κεφαλαλγίας που αγνοείται σχεδόν απο τους πάντες και προσβάλλει έναν στους χίλιους πολίτες, καταρρακώνοντας κυριολεκτικά τη ζωή τους.

Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες και συσκευές νευ-ερεθισμού προστίθενται στα κλασσικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην ανάδειξη και οριστικοποίηση αυτών των θεραπειών.

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει συγκεκριμένους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Όπως όλα τα είδη χρόνιου πόνου κινητοποιούν μηχανισμούς συναισθηματικούς που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στο σχολείο, στη δουλιά, στο σπίτι, μην υποτιμάτε το συμμαθητή, συνάδελφο ή σύντροφο που πονά. Είναι αλήθεια ότι οι πονοκέφαλοι δεν σκοτώνουν, αλλά κλέβουν ημέρες ζωής και συχνά καταστρέφουν την ίδια τη ζωή.

Όσοι υποφέρουν απο συνχές κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους, και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής του.
Κέντρα κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που θα σας βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις σπάνιοι τύποι πονοκεφάλου που αγνοείτε, αλλά μπορεί να σας αφορούν

Πονοκέφαλος: Πότε κρύβει ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα

Έξι τρόποι για να διώξετε τον πονοκέφαλο