ΥΓΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση

Τα τρία βασικότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν σας ταλαιπωρεί η δυσκοιλιότητα είναι η επαρκής ενυδάτωση, η κατανάλωση φυτικών ινών και η σωματική άσκηση.

Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα ή την επιδεινώνουν και να τις βγάλετε από τη διατροφή σας.

- Έτοιμα γεύματα

frozen meal

Μπορεί να είναι η εύκολη λύση όταν δεν έχετε χρόνο ή όρεξη να μαγειρέψετε, όμως συχνά είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε φυτικές ίνες, τις οποίες και χρειάζεστε για να νικήσετε τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, τα έτοιμα γεύματα περιέχουν συνήθως συντηρητικά, ανθυγιεινά λιπαρά και άλλα συστατικά που δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.

- Κρέας

red meat

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα πρέπει να καταναλώνετε σημαντική ποσότητα τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λίγα λιπαρά. Το κρέας –τόσο το κόκκινο (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό) όσο και το λευκό (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα)– δεν παρέχει φυτικές ίνες και το κόκκινο κρέας συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λιπαρά.

- Γαλακτοκομικά

dairy

Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.λπ.) δεν παρέχουν καθόλου φυτικές ίνες και μάλιστα τα λιπαρά τους επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Περιορίστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αντικαταστήστε τα με προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

- Επεξεργασμένα τρόφιμα

processed

Τα πατατάκια, τα κρακεράκια και άλλα συναφή αλμυρά σνακ δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία. Αντί για λευκά (επεξεργασμένα) προϊόντα, προτιμήστε τα αντίστοιχα ολικής άλεσης (ψωμί τοστ, ζυμαρικά, δημητριακά κ.λπ.). Στο πρωινό σας καλό θα είναι να εντάξετε τη βρώμη.

- Γλυκά

candy choco

Η σοκολάτα, τα κέικ, τα μπισκότα και κάθε είδους γλυκό επιβραδύνουν την πέψη, καθώς είναι πλούσια σε κακής ποιότητας υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λιπαρά και παράλληλα φτωχά σε φυτικές ίνες. Εάν νιώθετε ότι θέλετε κάτι γλυκό, προτιμήστε ένα φρούτο όπως τα μούρα ή η μπανάνα.

- Τηγανητά

fried

Τα τηγανητά γεύματα είναι εξαιρετικά δύσπεπτα και συμβάλλουν στο φούσκωμα και στη δυσκοιλιότητα.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Δυσκοιλιότητα: Έξι βήματα για την αντιμετώπισή της

Τεστ: Οι ερωτήσεις που δείχνουν αν έχετε πρόβλημα στο έντερο

Δυσκοιλιότητα: Γιατροσόφια για παιδιά και ενήλικες