ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη: Πόση και ποια είναι ασφαλής

Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία δεν χρειάζεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής της.

Τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη: Πόση και ποια είναι ασφαλής

Ακόμη και αν μια γυναίκα δεν γυμνάζεται πριν μείνει έγκυος, μπορεί να απολαύσει τα σημαντικά οφέλη της γυμναστικής κατά τα διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η γυμναστική όχι μόνο δεν απαγορεύεται κατά την εγκυμοσύνη αλλά συνιστάται, καθώς έχει ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην έγκυο όσο και στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Τα σημαντικά οφέλη της γυμναστικής στη εγκυμοσύνη:

-Ενδυναμώνει τους μυς της ράχης και βοηθά στην καλύτερη στήριξη της μέσης και της κοιλιάς, η οποία φυσιολογικά δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του επιπλέον βάρους.

-Η ενδυνάμωση των ποδιών βοηθά στη στήριξη του κορμού και την καλύτερη κατανομή του βάρους και συντελεί στη σταθερή βάδιση.

-Η εκγύμναση των μυών της πυέλου βοηθά στον τοκετό, καθώς η έγκυος μπορεί να εξωθήσει καλύτερα και λιγότερο επώδυνα το έμβρυο.

-Παράλληλα, αυξάνοντας τα επίπεδα ενδορφινών της μητέρας (ορμόνες που εκκρίνονται από τον οργανισμό και δημιουργούν ευεξία), η γυμναστική συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία της μέλλουσας μητέρας, καθώς και στη μετέπειτα φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχική υγεία της εγκύου σχετίζεται άμεσα με την καλή διανοητική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Τα παιδιά μητέρων που αθλούνταν κατά την εγκυμοσύνη τείνουν να είναι πιο αδύνατα, χωρίς όμως το ύψος και το βάρος τους να είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων.

bigstock Pregnant woman with foam rolle 126889319

Προτεινόμενες ασκήσεις

Περπάτημα

Μπορείτε να περπατάτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνοντας την ένταση και το χρόνο. Περπατήστε τουλάχιστον για μισή ώρα 3-4 φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να πατάτε σταθερά, πρώτα στη φτέρνα και μετά στα δάχτυλα. Λυγίστε τα χέρια σας σε γωνία 90° και φροντίστε να τα κινείτε εμπρός και πίσω, χρησιμοποιώντας τους αγκώνες ως αντλία, χωρίς να όμως να κάνετε υπερέκταση. Κρατήστε τον κορμό σας σε όρθια θέση. Αλλάζετε τη διαδρομή κάθε εβδομάδα.

Κολύμβηση

Το κολύμπι είναι ιδανική γυμναστική, καθώς το νερό στηρίζει το επιπλέον βάρος και βοηθά στην αποφυγή των οιδημάτων των κάτω άκρων, στη χαλάρωση και στην ανακούφιση των πόνων της μέσης. Το αίσθημα απουσίας βάρους, όταν βρίσκεστε μέσα στο νερό, σας κάνει να νιώθετε όμορφα ενώ γυμνάζεστε.

Κολυμπήστε με ελεύθερο στιλ (όχι πρόσθιο και πεταλούδα) και αποφύγετε τις βουτιές και τα άλματα από βατήρα. Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό μέσα στο νερό ή κάντε απλές ασκήσεις σουηδικής γυμναστικής σε ρηχά νερά.

Eπιλέξτε καθαρά νερά με κανονική θερμοκρασία και αποφύγετε τις βουτιές και την έντονη καταπόνηση.

Μπορείτε επίσης να κολυμπάτε σε πισίνα, χωρίς να ανησυχείτε για το xλώριο της πισίνας, το οποίο δεν επηρεάζει το έμβρυο, αντίθετα προστατεύει εσάς και το μωρό σας από βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες