ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια-SOS που δείχνουν βλάβη στο νευρικό σύστημα

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο περιφερικό νευρικό σύστημα, μοιάζουν με τα κλαδιά ενός δέντρου και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Όταν το νευρικό σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά, τα νευρικά σήματα εξασφαλίζουν ότι μπορούμε να κινηθούμε, να αισθανθούμε πόνο κ.α.

Τα σημάδια-SOS που δείχνουν βλάβη στο νευρικό σύστημα

Όταν όμως υπάρχει βλάβη σε περιφερικά νεύρα παρουσιάζονται δυσκολίες στη βάδιση, εκδηλώνεται πόνος και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών.

Η βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα, γνωστή και ως νευροπάθεια, μπορεί να προκύψει λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης (κυρίως διαβήτη) ή να έχει κληρονομική (γενετική) βάση. Σπανιότερα, είναι αποτέλεσμα λοίμωξης (π.χ. από τον ιό HIV), χρόνιας φλεγμονής, έλλειψης βιταμινών, έκθεσης σε τοξίνες ή άγνωστης αιτιολογίας (ιδιοπαθής νευροπάθεια).

Η νευροπάθεια συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει το χρονικό περιθώριο για ιατρική παρέμβαση ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείρισή της. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ορθό εντοπισμό των προειδοποιητικών ενδείξεων και κατ’ επέκταση επίσκεψη στον γιατρό ώστε να γίνει έγκαιρα σωστή διάγνωση.

Στη συνέχεια θα δείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα που υποδεικνύουν βλάβη στο νευρικό σύστημα.

- Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο

Η ενόχληση γίνεται αισθητή κατά μήκος των άκρων, για παράδειγμα ξεκινά από την παλάμη και «ακτινοβολεί» έως των ώμο. Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο να συμπιεστεί ένα νεύρο, για παράδειγμα ενώ κοιμόμαστε, και να εκδηλωθεί λόγω αυτού μούδιασμα, όμως στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι παροδικά. Εάν το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα και το κάψιμο δεν υποχωρούν, καλό είναι να αξιολογηθούν από γιατρό.

bigstock Numb Feet 103981298

- Δυσκολία ή αδυναμία κίνησης μέλους του σώματος

Όταν υπάρχει βλάβη σε κινητικό νεύρο είναι πιθανό να εκδηλωθεί αδυναμία ή και παράλυση στο πάσχον μέλος. Βέβαια, η αιφνίδια αδυναμία και/ή παράλυση, ειδικά εάν εκδηλώνεται στη μία πλευρά του σώματος, μπορεί να υποδεικνύει εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε συνιστάται άμεση ιατρική παρέμβαση.

- Πόνος κατά μήκος του ποδιού

Ο επίμονος και έντονος πόνος που ξεκινά χαμηλά στη μέση και «ακτινοβολεί» κατά μήκος του ποδιού (στο πίσω μέρος του) μπορεί να υποδεικνύει ισχιαλγία, δηλαδή συμπίεση του ισχιακού νεύρου.

- Αδεξιότητα

Μήπως τελευταία σκοντάφτετε συχνότερα απ’ ό,τι παλιότερα ή συγκρούεστε με τα έπιπλα μέσα στο σπίτι; Εάν υπάρχει βλάβη σε βασικά νεύρα τότε παρατηρείται απώλεια κινητικού συντονισμού και κακός προσανατολισμός στον χώρο.

- Συχνουρία ή ακράτεια

Η βλάβη στο νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ουροποιητικού, εάν αποστέλλονται λανθασμένα σήματα στην ουροδόχο κύστη.

bigstock Brain Doctor 55813721

- Πονοκέφαλος-ηλεκτροσόκ

Η λεγόμενη ινιακή νευραλγία είναι μια πάθηση που συνεπάγεται την εκδήλωση σύντομων σε διάρκεια αλλά ιδιαίτερα έντονων πονοκεφάλων, λόγω συμπίεσης σε νεύρο του αυχένα.

- Υπεριδρωσία ή ανιδρωσία

Η υπερβολική ή η πολύ μικρή παραγωγή ιδρώτα μπορεί να υποδεικνύει βλάβη στα νεύρα που μεταφέρουν σήματα ανάμεσα στον εγκέφαλο και στους ιδρωτοποιούς αδένες.

- Τραυματισμοί λόγω περιορισμένης αίσθησης

Τα αισθητηριακά νεύρα είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο ώστε να μας προειδοποιήσουν για κάποιον κίνδυνο στο περιβάλλον μας, για παράδειγμα ότι μια επιφάνεια είναι καυτή ή ότι ένα αντικείμενο είναι αιχμηρό. Όταν δεν λειτουργούν σωστά είναι πιθανό να προκύψουν εγκαύματα, τραυματισμοί κ.λπ. επειδή δεν γίνεται αντιληπτό το επικίνδυνο ερέθισμα.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Μούδιασμα στα δάχτυλα: Δείτε τι μπορεί να το προκαλεί