ΥΓΕΙΑ

Πέντε λόγοι που χρειάζεσαι βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πέντε λόγοι που χρειάζεσαι βιταμίνη B12

Καθώς γερνάμε, η ικανότητα του οργανισμού να την απορροφά από τα τρόφιμα ελαττώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια μπορεί να υπάρχει επί χρόνια και να προκαλεί πλειάδα συμπτωμάτων, τα οποία είναι πιθανό να εκληφθούν λανθασμένα ως κάτι άλλο ή να αποδοθούν στα γηρατειά.

Η σοβαρή ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία, την οποία μπορούν εύκολα να διαγνώσουν οι αιματολογικές εξετάσεις. Όμως στα λιγότερο χαρακτηριστικά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μυϊκή αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, ασταθής βάδιση, ακράτεια, υπόταση, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, καθώς και νοητικά προβλήματα όπως η κακή μνήμη.

Αν και τα φυσιολογικά επίπεδά της διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, σε γενικές γραμμές ανεπάρκεια της Β12 θεωρείται στους ενηλίκους κάθε επίπεδο κάτω από 250 πικογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος (pg/ml).

bigstock 154018814

Αν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες ελέγξτε τα επίπεδα της B12 στον οργανισμό σας.

Είστε χορτοφάγος

Ο μόνος τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές είναι μέσω της κατανάλωσης κρέατος. Εάν έχετε αποκλείσει τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή σας και δεν παίρνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιάσετε ανεπάρκεια της βιταμίνης B12. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι χορτοφάγοι είναι χλωμοί και αδύναμοι.

Είστε πάνω από 50

Με την πάροδο των ετών ελαττώνεται η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη B12 μέσω της διατροφής. Στην ανεπάρκειά της μπορεί να οφείλονται συμπτώματα όπως ασθενέστερο ανοσοποιητικό ή εξασθένηση της μνήμης. Εάν εσείς ή τα κοντινά σας πρόσωπα είναι πάνω από 50 ετών, φροντίστε να λαμβάνετε συμπληρώματα B12.

Πίνετε τακτικά αλκοόλ

Εάν πίνετε αλκοόλ σε σταθερή βάση, είναι πιθανό να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί το συκώτι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αποθήκευση της Β12. Αν δεν θέλετε να σταματήσετε να πίνετε, φροντίστε να παίρνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Παίρνετε φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του στομάχου εμποδίζουν την απορρόφηση της Β12 από τον οργανισμό. Αν ακολουθείτε σχετική θεραπεία, θα πρέπει να παίρνετε Β12.

Πάσχετε από διαβήτη ή κάποιο αυτοάνοσο

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι διαταραχές που προκαλούν ασθένειες όπως η Hashimoto ή ο λύκος, σχετίζονται με αδυναμία απορρόφησης της B12 από τη διατροφή. Ακόμα και αν τρώτε κρέας, είναι πιθανό να χρειάζεστε συμπληρώματα Β12.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 απαραίτητες βιταμίνες μετά τα 40