ΥΓΕΙΑ

Ναυτία: 5 λόγοι που την προκαλούν πλην της εγκυμοσύνης

Η ναυτία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές.

Ναυτία: 5 λόγοι που την προκαλούν πλην της εγκυμοσύνης

Μπορεί για παράδειγμα να σχετίζεται με την κατανάλωση κακής ποιότητας τροφής, αλλά να είναι και σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος.

Δείτε κάποιες όχι και τόσο γνωστές αιτίες που μπορεί να προκαλούν ναυτία:

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες και η ναυτία συχνά «πάνε πακέτο», κάτι που αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία των ημικρανιών, κάτι που ισχύει και για τη ναυτία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το θετικό είναι ότι η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ναυτίας.

Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης προκαλείται από κιρσούς στην κάτω κοιλιακή χώρα του ασθενούς και προκαλεί χρόνιο κοιλιακό πόνο και ναυτίες. Όπως συμβαίνει με τους κιρσούς στα πόδια, κάτι ανάλογο ισχύει και για την πυελική χώρα, όπου οι φλέβες διογκώνονται, καταλαμβάνουν χώρο στην πύελο και προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, μεταξύ αυτών και ναυτίες. Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

bigstock 152674133

Έντονο στρες

Όσοι υποφέρουν από χρόνιο στρες είναι πιθανό να πάσχουν από γαστρίτιδα, μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που προκαλεί ναυτίες. Η υιοθέτηση τεχνικών για την αντιμετώπιση του στρες είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίπτωση, όπως και η αποφυγή πικάντικων τροφών, τα μικρά και τακτικά γεύματα, η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ κλπ.

Πέτρες στη χολή

Η ναυτία και ο εμετός είναι δύο από τα βασικά συμπτώματα για την ύπαρξη λίθων στη χολή. Εάν νιώθετε πόνο πάνω δεξιά στην κοιλιά σε συνδυασμό με πυρετό, απευθυνθείτε στο γιατρό.

Φάρμακα

Κάποια αντισυλληπτικά, βιταμίνες ή άλλα φάρμακα μπορεί να σας προκαλούν ναυτίες. Δοκιμάστε να τα παίρνετε με το φαγητό και όχι νηστικοί. Το αφέψημα πιπερόριζας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Εάν οι ναυτίες επιμένουν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο