ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Ο οδηγός-φανάρι για να τον αντιμετωπίσετε!

Την εποχή αυτή ο πονόλαιμος έχει την... τιμητική του, αφού οι πρώτες ιώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Πονόλαιμος: Ο οδηγός-φανάρι για να τον αντιμετωπίσετε!

Η επίσκεψη στον γιατρό και η λήψη αντιβίωσης δεν είναι πάντοτε απαραίτητη για να ανακουφιστούμε από τον πονόλαιμο, πώς θα ξέρουμε όμως αν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με απλούς τρόπους, όπως το ζεστό τσάι με μέλι και οι γαργάρες με αλατόνερο;

Ο παθολόγος Πωλ Στίλμαν και ο ωτορινολαρυγγολόγος Άλισντερ Μέις σχεδίασαν έναν απλό οδηγό συμπτωμάτων που μπορεί να βοηθήσει καθέναν από εμάς να βρει την καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσει τον ενοχλητικό πονόλαιμο. Ο οδηγός είναι εμπνευσμένος από τα φανάρια που υπάρχουν στους δρόμους, με κάθε χρώμα να υποδεικνύει πώς πρέπει να κινηθούμε.

- Κόκκινο: Σταματήστε και σκεφτείτε

Συμπτώματα: Ξηρός λαιμός και πόνος, χωρίς άλλα συμπτώματα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κατάποσης.

Αναρωτηθείτε: Ο πονόλαιμος οφείλεται σίγουρα σε λοίμωξη; Μήπως ευθύνεται το ροχαλητό, κάποια αλλεργία ή η αφυδάτωση;

Λύσεις: Υγιεινή διατροφή και επαρκής κατανάλωση νερού. Εισπνοές ατμού και γαργάρες με αλατόνερο (έξι κουταλιές του γλυκού αλάτι σε μισό λίτρο χλιαρό νερό).

bigstock young teenage woman is sick in 22224344

- Πορτοκαλί: Προχωρήστε με προσοχή

Συμπτώματα: Ξηρός λαιμός, «γρατζούνισμα» στον λαιμό που συνοδεύεται από συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος (π.χ. καταρροή, ρινική συμφόρηση, μυϊκή πόνοι, ρίγη), πυρετός και/ή δυσκολία κατάποσης.

Αναρωτηθείτε: Πόσες μέρες επιμένουν τα συμπτώματα και πόσο έντονα είναι;

Λύσεις: Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ιογενείς, οπότε η λήψη αντιβίωσης δεν πρόκειται να ωφελήσει. Η πρώτη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει την επαρκή ενυδάτωση, την ξεκούραση (κυρίως τον περιορισμό της ομιλίας) και την ανακούφιση των συμπτωμάτων με ειδικά σπρέι για τον λαιμό, καραμέλες και/ή παυσίπονα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον συνδυασμό θεραπειών. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε, εστιάζοντας στη δοσολογία και στις αντενδείξεις.

- Πράσινο: Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας

Συμπτώματα: Πονόλαιμος που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και δυσκολία κατάποσης ή δυσκολίες στην αναπνοή.

Αναρωτηθείτε: Είναι εμφανείς οι αμυγδαλές; Πόσες μέρες επιμένουν τα συμπτώματα;

Λύσεις: Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν επιμένουν για περισσότερο από πέντε ημέρες, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Εάν παρατηρείται φλεγμονή σε μία από τις δύο αμυγδαλές, ίσως υπάρχει στο σημείο απόστημα. Εάν παρατηρείται φλεγμονή και στις δύο αμυγδαλές, με κιτρινωπές ή λευκές κηλίδες από πύον, τότε ίσως υπάρχει υποκείμενη βακτηριακή λοίμωξη. Η δυσκολία κατάποσης ή αναπνοής και οι ενδείξεις στις αμυγδαλές πρέπει να εξετάζονται από ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα