ΥΓΕΙΑ

Σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά η υπόταση

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης κρίνεται απαραίτητη για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με υπέρταση, καθώς εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές. Ωστόσο, η πολύ δραστική μείωση που φτάνει σε επίπεδα υπότασης είναι επίσης επικίνδυνη, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά η υπόταση

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), η οποία βασίστηκε σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, επικίνδυνη θεωρείται η υπόταση όταν η διαστολική πίεση πέφτει κάτω από 60 mm Hg.

bigstock 154345766

Πιο συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν αυτά τα επίπεδα διαστολικής πίεσης φάνηκε να διατρέχουν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, όπως ένα έμφραγμα, σε σύγκριση με όσους είχαν διαστολική πίεση 80-89 mm Hg. Οι πρώτοι ήταν επίσης 32% πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία εντός της επόμενης 20ετίας.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις που οδήγησαν στη διαπίστωση ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλή διαστολική πίεση παρουσίαζαν συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους, η οποία λειτουργεί ως ένδειξη μειωμένης ροής αίματος προς τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσεις υπότασης & ζαλάδα: Ποιο κίνδυνο κρύβουν για τον εγκέφαλο