ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εσωτερικά έλκη: 4 είδη τους και με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται

Εσωτερικά έλκη: 4 είδη τους και με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται

Μια ανοιχτή πληγή επάνω στο δέρμα προκαλεί πόνο και μπορεί εύκολα να μολυνθεί, όμως επειδή τη βλέπουμε είναι δυνατό να τη φροντίσουμε με αλοιφές και να την προστατεύσουμε με ένα επίθεμα. Η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη όταν η πληγή βρίσκεται εσωτερικά στο σώμα.

Οι πληγές που εντοπίζονται στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο έντερο ή σε άλλα σημεία εσωτερικά ονομάζονται έλκη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη, ανάλογα με το ακριβές σημείο εμφάνισής τους, και είναι σημαντικό να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, πριν προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία και άλλες επιπλοκές.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για 4 βασικά είδη ελκών που εμφανίζονται εσωτερικά στο σώμα.

- Στο στομάχι και στο λεπτό έντερο

Τα έλκη στο στομάχι και στο λεπτό έντερο ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πεπτικών ελκών. Τα πεπτικά έλκη δεν εκδηλώνονται πάντοτε με εμφανή συμπτώματα, τα συνηθέστερα όμως είναι ο πόνος στο στομάχι (που είναι πιο έντονος όταν το στομάχι είναι άδειο), το φούσκωμα, η ερυγή (ρέψιμο), η καούρα και η ναυτία. Σε σοβαρά περιστατικά, τα πεπτικά έλκη εκδηλώνονται με την ύπαρξη αίματος στον εμετό, το αίμα στα κόπρανα, τις δυσκολίες στην αναπνοή, τις αλλαγές στην όρεξη και την απώλεια βάρους. Τα πεπτικά έλκη επιδεινώνονται από το στρες και τα καυτερά φαγητά.

bigstock Peptic Ulcer Stomach problem 59883620

- Στον οισοφάγο

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Τα έλκη στον οισοφάγο είναι αρκετά σπάνια και η συνηθέστερη αιτία που τα προκαλεί είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓαΠ), με κύριο σύμπτωμα την καούρα, χαρακτηρίζεται από ανάδρομη κίνηση των οξέων του στομάχου, με αποτέλεσμα τα οξέα να ερεθίζουν το τοίχωμα του οισοφάγου. Εάν η ΓαΠ δεν αντιμετωπιστεί, τα οξέα ενδέχεται σταδιακά να «διαβρώσουν» το τοίχωμα του οισοφάγου και να σχηματιστούν τα έλκη. Έλκη στον οισοφάγο ενδέχεται επίσης να προκύψουν λόγω λοίμωξης από μύκητα, έρπη και HIV ή λόγω βουλιμίας (αφού η διαταραχή συνεπάγεται εκούσια πρόκληση εμετού). Τα οισοφαγικά έλκη προκαλούν δυσκολία κατάποσης και πόνο κατά την κατάποση, ναυτία, πόνο στο στήθος και, σπανιότερα, εμετό με ίχνη αίματος.

- Στο ορθό

Το ορθό αποτελεί μέρος του πεπτικού σωλήνα και ενώνει το παχύ έντερο με τον πρωκτό. Τα έλκη στο ορθό εμφανίζονται κατ’ εξοχήν σε άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν η αιμορραγία από τον πρωκτό, η δυσκολία κένωσης, η ακράτεια, η βλέννα στα κόπρανα, ο πόνος, το αίσθημα βάρους στην περιοχή της λεκάνης και το αίσθημα ατελούς κένωσης.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Τα «7 αμαρτήματα» της πέψης που προκαλούν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και καούρα

BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό

Κρούσματα σήμερα: 139 βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας

Σοκαριστική υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε ανήλικη δίνοντας χαρτζιλίκια

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Κορονοϊός - Έρευνα: Το 30% όσων αναρρώνουν επιστρέφουν στην κλινική - Ένας στους οκτώ πεθαίνει

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας