ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη & διατροφή: 5 τρόποι για να την προλάβεις

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνή και προκαλείται από την εισβολή μικροβίων σε αυτό.

Ουρολοίμωξη & διατροφή: 5 τρόποι για να την προλάβεις

Το ουροποιητικό σύστημα χωρίζεται στο ανώτερο και στο κατώτερο ουροποιητικό. Το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς και τους ουρητήρες (τα «σωληνάκια» που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη), ενώ το κατώτερο από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι ουρολοιμώξεις αφορούν και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων (ποσοστό 90%) αφορούν την ουροδόχο κύστη, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορούν τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδες).

Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι συχνότερες στα αγόρια, ενώ στη νεανική ηλικία είναι πιο συχνές στα κορίτσια, πιθανώς λόγω της κοντής ουρήθρας.

Κατά την παραγωγική ηλικία, οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 1 στις 5 γυναίκες θα πάθει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Στους νεαρούς άνδρες είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα σχετίζονται με λοίμωξη του προστάτη ή λειτουργικές - ανατομικές ανωμαλίες.

Στην τρίτη ηλικία, άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

bigstock Fruits Background 116270948

Υιοθετώντας τις παρακάτω πέντε διατροφικές συνήθειες μπορείτε να απομακρύνετε σημαντικά τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Άφθονο νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τν καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες είναι καλό να πίνουν 2 λίτρα υγρών την ημέρα ή 8 ποτήρια. Εναλλακτικά μπορείτε να πίνετε πράσινο τσάι και φρέσκους χυμούς. Περιορίστε το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, ντομάτα, πατάτα, πιπεριές και καρπούζι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το θωρακίζουν απέναντι στην εισβολή μικροβίων.

Γαλακτοκομικά με προβιοτικά

Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο του ανθρώπου και εμποδίζουν ή καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Πλούσια σε προβιοτικά είναι το κεφίρ και το γιαούρτι.

Φυτικές ίνες

Η ουρολοίμωξη σχετίζεται κάποιες φορές με προβλήματα δυσκοιλιότητας, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καταναλώνετε φυτικές ίνες που διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι, τα όσπρια, τα καρότα, τα αγγούρια, οι ντομάτες και πολλά άλλα λαχανικά.

Ανανάς και cranberries

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο φρούτα δρουν κατά των ουρολοιμώξεων. Ο ανανάς είναι πλούσιος στην ουσία βρωμελαΐνη, η οποία έχει αντιμικροβιακή δράση. Γνωστά για την προστασία τους έναντι των ουρολοιμώξεων είναι και τα cranberries. Τα κόκκινα αυτά φρούτα, που μπορείτε εύκολα να βρείτε αποξηραμένα ή σε χυμό, περιέχουν προανθοκυανιδίνες οι οποίες δρουν εμποδίζοντας τα μικρόβια να κατοικήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού.

Διαβάστε επίσης:

Ουρολοίμωξη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί