ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Οι 15 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2015), 415 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια –ένας στους δέκα ενήλικες– έως το 2040. Έως και το 70% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εκδηλωθούν χάρη στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.

Διαβήτης τύπου 2: Οι 15 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου

Εσείς γνωρίζετε εάν κινδυνεύετε από διαβήτη τύπου 2; Δείτε πόσοι από τους παρακάτω βασικούς παράγοντες κινδύνου σάς αφορούν και πάρτε τα μέτρα σας!

1. Οικογενειακό ιστορικό: Τα γονίδια και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς (οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετεί στα πρώτα χρόνια της ζωής, οι συνήθειες του ύπνου κ.λπ.) συνδέονται με μειωμένο ή αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

2. Κιλά και κατανομή λίπους στο σώμα: Όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος και όσο περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στο σώμα (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς) τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

bigstock Diet Change 90912977

3. Καθιστική ζωή: Η πολύωρη ακινησία και η αποχή από τη σωματική άσκηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

4. Εθνικότητα: Ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού (Λατινοαμερικανοί, Αφροαμερικανοί, Ασιάτες κ.α.) είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητική επίδραση της δυτικού τύπου διατροφής (επεξεργασμένα τρόφιμα, κακά λιπαρά, αλκοόλ, πολλή ζάχαρη κ.λπ.).

5. Ηλικία: Από την ηλικία των 45 ετών και μετά αυξάνεται σταδιακά ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

6. Διαβήτης κύησης: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν «προάγγελο» του διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

7. Γέννηση μωρού με αυξημένο βάρος: Οι μητέρες που γεννούν παιδιά με βάρος πάνω από 4 κιλά εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα διαβήτη.

8. Προδιαβήτης: Προδιαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι αυξημένα αλλά όχι τόσο ώστε να προκύψει διάγνωση για διαβήτη. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο προδιαβήτης είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε διαβήτη.

9. Υπέρβαροι φίλοι: Έχουμε την τάση να ακολουθούμε τις συνήθειες των ανθρώπων που έχουμε γύρω μας, κυρίως των συγγενών, των φίλων και των συναδέλφων. Πρέπει όμως να ακολουθούμε μόνο το καλό και όχι το κακό παράδειγμά τους.

10. Υποθυρεοειδισμός: Οι διαβητικοί συχνά παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης TSH και/ή αντισωμάτων που επιτίθενται στους ιστούς του θυρεοειδούς.

bigstock 127320203

11. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο (ιδίως στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αργότερα διαβήτη.

12. Ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

13. Μελανίζουσα ακάνθωση: Πρόκειται για μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Συγκεκριμένα, το δέρμα στις μασχάλες και σε άλλες πτυχώσεις του σώματος γίνεται πιο σκουρόχρωμο και παχύ και αλλάζει η υφή του.

14. Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) εκτιμάται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

15. Κακή ποιότητα ύπνου: Η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται έμμεσα με τον διαβήτη τύπου 2, αφού προωθούν την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’