ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που «φρενάρουν» τις μεταστάσεις του καρκίνου

Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό στόχο για τα αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς εντόπισαν 23 γονίδια που εμπλέκονται στην εξάπλωση των όγκων. Ιδίως ένα από αυτά, το Spns2, φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταστάσεις και η απενεργοποίησή του μπορεί να «φρενάρει» σημαντικά την επέκταση του καρκίνου σε άλλα σημεία.

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που «φρενάρουν» τις μεταστάσεις του καρκίνου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Άνταμς του Ινστιτούτιου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, μελέτησαν την εξάπλωση των όγκων σε ποντίκια. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύφθηκαν 23 γονίδια που είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την εξάπλωση του καρκίνου.

bigstock Cancer Cell Dividing 94076120

Η εξουδετέρωση του γονιδίου Spns2 επέφερε δραστική μείωση 75% (κατά τα τρία τέταρτα) στις μεταστάσεις. Επιπλέον, η «σίγαση» του εν λόγου γονιδίου ενισχύει την αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των καρκινοπαθών (έως το 90% των θανάτων οφείλονται σε μεταστάσεις). Έως σήμερα, όμως, υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση από τους επιστήμονες του βιολογικού μηχανισμού που επηρεάζει την εξάπλωση των όγκων.

Στο μέλλον οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τρόπους ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών φαρμάκων που θα στοχεύουν ακριβώς στο γονίδιο Spns2.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προωθεί τη μετάσταση του καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ