ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Σωστή διάγνωση σε ποσοστό έως και 93% με την πολυπαραμετρική μαγνητική

Οι εξελιγμένες (πολυπαραμετρικές) μαγνητικές τομογραφίες είναι δυνατό να διαγνώσουν σωστά έως το 93% των επιθετικών περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη, έναντι ποσοστού μόνο 48% που έχουν οι βιοψίες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος προστάτη: Σωστή διάγνωση σε ποσοστό έως και 93% με την πολυπαραμετρική μαγνητική

Η συγκριτική μελέτη χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη πρόοδος εδώ και δεκαετίες στη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου, καθώς ανοίγει την προοπτική ένας στους τέσσερις άνδρες να αποφεύγει πλέον την επεμβατική διαδικασία της βιοψίας στο μέλλον.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Όταν η ειδική εξέταση αίματος δείξει υψηλά επίπεδα του προστατικού αντιγόνου (PSA), τότε συνήθως οι γιατροί ζητούν τη διενέργεια βιοψίας με βοήθεια υπερήχων, μια διαδικασία που γίνεται με βελόνες μέσω των οποίων λαμβάνονται δείγματα από τον προστάτη.

Η εξέταση δεν είναι τέλεια, καθώς είναι πιθανό να έχει σοβαρές παρενέργειες (αιμορραγία, λοιμώξεις, στυτική δυσλειτουργία) και μπορεί να «χάσει» κάποιον επιθετικό αναπτυσσόμενο καρκίνο, αν δεν ληφθεί δείγμα ιστού από το σημείο του όγκου.

«Δεν θα δεχόμασταν μια τυχαία βιοψία από τον μαστό, όμως το δεχόμαστε για τον προστάτη» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χασίμ Αχμέντ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Guardian, μελέτησαν 576 άνδρες με υψηλά επίπεδα PSA σε 11 νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα (πολυπαραμετρικά) μηχανήματα μαγνητικής απεικόνισης (mpΜRΙ). Διαπιστώθηκε ότι στο 27% των ανδρών ήταν περιττή η βιοψία, επειδή η ανίχνευση του όγκου ήταν δυνατό να γίνει απεικονιστικά.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική αποδείχτηκε καλύτερη από τη βιοψία στο να αποκλείει την περίπτωση καρκίνου του προστάτη, καθώς και στο να εντοπίζει όγκους που όμως δεν είναι επικίνδυνοι, επειδή αναπτύσσονται πολύ αργά κι έτσι δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η μαγνητική εξέταση μειώνει κατά 5% σε σχέση με τη βιοψία τις εσφαλμένες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη που οδηγούν σε περιττές θεραπείες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας εξετάζει ήδη την πιθανότητα να εισάγει ευρέως την πρακτική των πολυπαραμετρικών μαγνητικών διαγνωστικών εξετάσεων σε όλους τους άνδρες με πιθανό πρόβλημα στον προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα