ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη βιταμίνης Ε: Ποια είναι τα συμπτώματα

Όταν το έμβρυο δεν λαμβάνει από τη μητέρα του επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε είναι αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής, καθώς η έλλειψη αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων και στην επιβίωση του μωρού, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Free Radical Biology and Medicine. Η μελέτη των ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον αναδεικνύει κατά κάποιο τρόπο την αποβολή σε σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης Ε στον οργανισμό μιας γυναίκας.

Έλλειψη βιταμίνης Ε: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Ε οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων πολύτιμων λιπαρών οξέων, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να βασίζονται αποκλειστικά στη γλυκόζη. Ελλείψει γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας, καθίσταται αδύνατο να αναπτυχθούν τα όργανα και το νευρικό σύστημα, ιδίως ο εγκέφαλος, με αποτέλεσμα να επέρχεται ο θάνατος του εμβρύου.

Η βιταμίνη Ε υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, όμως μία από τις βασικότερες λειτουργίες της είναι η αντιοξειδωτική. Ως αντιοξειδωτική ουσία, η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ώστε να αποτρέψει την καταστροφή των κυττάρων και την επακόλουθη εκδήλωση ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μέσω του περιορισμού των ελευθέρων ριζών και ενδεχομένως και μέσω άλλων συμπληρωματικών μηχανισμών η βιταμίνη Ε προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

bigstock 158640071

Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ αναφέρει ως καλές πηγές βιταμίνης Ε τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη υπάρχει επίσης σε αρκετά ενισχυμένα προϊόντα, κυρίως δημητριακά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε για τους ενήλικες είναι τα 15 mg.

Αν και τα υγιή άτομα σπανίως εκδηλώνουν σαφή συμπτώματα όταν υπάρχει στον οργανισμό τους έλλειψη βιταμίνης Ε, μερικές πιθανές ενδείξεις της έλλειψης είναι οι παρακάτω:

- μυϊκή αδυναμία

- προβλήματα όρασης και παθήσεις των ματιών

- κακή ισορροπία

- αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού (ευπάθεια στις λοιμώξεις)

- (για τα μωρά) προωρότητα και χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση (<1,5 κιλό)

Δείτε κι αυτό:

Βιταμίνη Ε: Ποιοι τη χρειάζονται σε μεγαλύτερες «δόσεις» & πού θα τη βρουν

Βιταμίνη Ε: Το «κόλπο» για να πολλαπλασιάσετε την απορρόφησή της από τον οργανισμό