ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μεταβολικό σύνδρομο: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

Μεταβολικό σύνδρομο: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης και υψηλού ζαχάρου, καθώς επίσης αυξημένου λίπους γύρω από την μέση.

Το εν λόγω σύνδρομο είναι ολοένα συχνότερο παγκοσμίως και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχουν από αυτό.

Η αύξησή του αποδίδεται στην αυξημένη παχυσαρκία, στο κάπνισμα και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη.

bigstock a heart and a stethoscope are 81476951

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, όσο ψηλότερα ζει κανείς, τόσο λιγότερο κινδυνεύει και αυτό φαίνεται πως ισχύει ακόμη για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό μεταβολικού συνδρόμου.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη διεθνώς που συνδέει το μεταβολικό σύνδρομο με τον τόπο όπου μένει κανείς και ιδιαίτερα με το υψόμετρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, με επικεφαλής την Αμάγια Λόπεζ-Πασκουάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσιολογίας "Frontiers in Physiology", διαπίστωσαν ότι όσοι ζουν σε υψόμετρο 457 έως 2.297 μέτρων, έχουν μικρότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με όσους ζουν σε υψόμετρο έως 121 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο πιο αραιό είναι το οξυγόνο, πράγμα που φαίνεται να βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, την απώλεια βάρους και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

 

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο