ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο

Μεταβολικό σύνδρομο ονομάζεται ένα σύνολο παθήσεων-παραγόντων που όταν συνδυάζονται αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό. Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), το αυξημένο σάκχαρο, την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων.

Η βιταμίνη που προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται ότι προκαλείται κατά κύριο λόγο από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ή υδατάνθρακες. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή με περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες για να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται.

Μια άγνωστη μέχρι τώρα αλλά καθοριστική παράμετρος στην πρόληψη ή και τη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Physiology.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη ώστε ο οργανισμός να μπορεί να απορροφά το ασβέστιο από τις τροφές και να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του σκελετού. Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι η ηλιακή ακτινοβολία –η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες– και συμπληρωματικά λαμβάνουμε μικρή ποσότητα της βιταμίνης από ορισμένες τροφές ή από συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο ή ακόμα και να δράσει προληπτικά στην εκδήλωσή του.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε όταν στο πλαίσιο πειραμάτων οι ερευνητές παρατήρησαν πως για να εξελιχθεί το μεταβολικό σύνδρομο στα ποντίκια πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό τους έλλειψη της βιταμίνης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους ανθρώπους και ευελπιστούν να το επιβεβαιώσουν με αντίστοιχες μελέτες στο μέλλον.

Δείτε κι αυτό:

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις