ΥΓΕΙΑ

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να αξιοποιούν τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Αντίσταση στην ινσουλίνη ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται μερικώς ή και καθόλου η γλυκόζη και κατ’ επέκταση να συγκεντρώνεται στο αίμα.

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Εάν η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλή, τότε εκδηλώνεται προ-διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2. Τα αίτια που ωθούν τον οργανισμό να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι απολύτως σαφή, σημαντικός θεωρείται όμως ο ρόλος του υπερβολικού βάρους. Η καθιστική ζωή συμβάλλει επίσης στον προ-διαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

bigstock Drop Dead Doll Man Under Falli 86291726

Ενδείξεις και συμπτώματα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν συνοδεύεται σε αρχικό στάδιο από σαφή συμπτώματα. Μπορεί ένα άτομο να έχει αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη για χρόνια και να μην το έχει αντιληφθεί εάν δεν έχει κάνει εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Πώς μπορεί λοιπόν να καταλάβει κανείς ότι κινδυνεύει;

Μία από τις πρώτες και πιο εμφανείς ενδείξεις της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι η αύξηση του βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσκολία συγκέντρωσης, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τριχόπτωση (στις γυναίκες), κρίσεις ακμής ή πρήξιμο στους αστραγάλους.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συνοδεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις από αλλοίωση στην όψη του δέρματος, με την εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων στον αυχένα, τη βουβωνική χώρα και/ή τις μασχάλες. Η πάθηση αυτή ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση.

Τέλος, εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει οδηγήσει σε διαβήτη, τότε εκδηλώνεται συνήθως έντονη δίψα, συχνουρία, μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια και επίμονη κόπωση.

bigstock 128347337

Διάγνωση

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο προ-διαβήτης και ο διαβήτης εντοπίζονται με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Εάν είστε άνω των 40 ετών, δεν γυμνάζεστε, έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 και/ή η περίμετρος της μέσης σας ξεπερνά τα 100 (άντρες) ή τα 88 (γυναίκες) εκατοστά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να προχωρήσετε σε προληπτικό έλεγχο.

Πηγή: Ηealthline, Diabetes.co.uk, Reader's Digest

Δείτε κι αυτό:

Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’

Σάκχαρο: Κάθε πότε πρέπει να το ελέγχετε για να είστε ασφαλείς

Πώς θα καταλάβετε ότι σας έχει ανέβει το ζάχαρο