ΥΓΕΙΑ

Τραυματισμοί στο κεφάλι: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο Πάρκινσον

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τις πιθανότητες μεταγενέστερης εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον.

Τραυματισμοί στο κεφάλι: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο Πάρκινσον

Ομάδα επιστημόνων από την κλινική Mayo στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι ανάλογος του μεγέθους του τραυματισμού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μελέτη 196 ασθενών, από την οποία προέκυψε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου είναι ανάλογη του μεγέθους της κάκωσης.

bigstock Parkinsons Shake 3762748

Οι άνθρωποι που υπέστησαν μια μέτριας έκτασης κάκωση κεφαλής τετραπλασιάζουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο των ηλικιωμένων, ενώ την οκταπλασιάζουν αν η κάκωση είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να χρήζει νοσηλείας. Τέλος, ο κίνδυνος ενδεκαπλασιάζεται στην περίπτωση ισχυρών κακώσεων.

Τα στοιχεία αφορούν ιδίως όσους, εξαιτίας του τραυματισμού, έχουν απώλεια μνήμης ή εγκεφαλικές θλάσεις, ορατές με αξονική τομογραφία, αέφεραν οι μελετητές.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα βαθύτερα αίτια που συνδέουν τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με τη μεταγενέστερη εκδήλωση Πάρκινσον παραμένουν δυσδιάκριτα.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι η πιθανότητα οφείλονται στην επίδραση που έχουν οι εγκεφαλικές κακώσεις στα κύτταρα και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Τα συμπτώματα που ακυρώνουν τη διάγνωση